Έμφυλη εγκληματικότητα: Η γυναίκα δράστης ανθρωποκτονίας - Παπαντωνίου, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στην παρούσα εργασία με θέμα τη διερεύνηση της έμφυλης εγκληματικότητας και δη του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας, από τη σκοπιά των γυναικών-δραστών, σημαντικό θα ήταν να εισάγουμε ως παραμέτρους τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τον κοινωνικό ρόλο του καθένα καθώς και το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Ένας από τους βασικούς λόγους επιλογής του συγκεκριμένου θέματος, πέραν της διαχρονικής σημασίας του, είναι το γεγονός ότι ενώ η διάσταση της γυναίκας-θύματος έχει επαρκώς ερευνηθεί και απασχολήσει ακόμη και Διεθνείς Οργανισμούς, ελάχιστα έχει διερευνηθεί η άλλη όψη του νομίσματος: η γυναίκα-θύτης. Το ερευνητικό ερώτημα που τίθεται και συνιστά σκοπό της έρευνας έγκειται στο εάν η γυναίκα-θύτης ανθρωποκτονίας έχει υπάρξει θύμα οποιασδήποτε μορφής (σωματική, ψυχική, λεκτική, οικονομική) ενδοοικογενειακής βίας. Βασικοί ερευνητικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ερευνητική διαδικασία αφορούν στη σχέση δράστη- θύματος, στα αίτια- κίνητρα που συνέτειναν στη διάπραξη του εγκλήματος καθώς και στη συνδρομή έτερου προσώπου.
Αριθμός Εισαγωγής: 011552-011553 cd
Keywords: Εγκληματικότητα; Ανθρωποκτονία; Βία; Ενδοοικογενειακή βία; Εγκληματικότητα; Γυναίκα; Δράστης; Ανθρωποκτονία; Βία; Ενδοοικογενειακή βία; Θύμα; Θύτης; Criminality; Woman; Perpetrator; Homocide; Violence; Domestic violence; Victim; Victimizer