Η καταναγκαστική εργασία και η νομολογιακή πορεία της υπόθεσης της Μανωλάδας - Κεφάλα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αναφερθεί στη νομολογιακή πορεία της υπόθεσης της Μανωλάδας με έμφαση στο φαινόμενο της καταναγκαστικής εργασίας. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας, που αποτελεί και το θεωρητικό της πλαίσιο, γίνεται λόγος για τις έννοιες του εργατικού δικαίου, της εργασίας των μεταναστών, της αρχής της ίσης μεταχείρισης και την έννοια της καταναγκαστικής εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται η μεθοδολογία της έρευνας, ο σκοπός και τα ερευνητικά ερωτήματα της εργασίας, καθώς επίσης περιγράφονται και τα γεγονότα της υπόθεσης της Μανωλάδας. Εν συνεχεία, στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται οι βασικότερες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν την υπόθεση, όπως η Απόφαση του ΜΟΔ Πάτρας, η Απόφαση του ΕΔΔΑ και η Απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τέλος, στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζονται βασικά συμπεράσματα για την κατάσταση της Ελλάδας, την έννοια της «παρανομιμότητας» καθώς και χρήσιμες προτάσεις για το μέλλον.
Αριθμός Εισαγωγής: 013421 cd
Keywords: Αλλοδαποί εργαζόμενοι -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασία και εργαζόμενοι -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργατικό δίκαιο -- Ελλάδα; Εργατικό δίκαιο; Καταναγκαστική εργασία; Μανωλάδα; Δικαστικές αποφάσεις; Παρανομιμότητα