Θεόδωρος Μανούσης (1793-1858): Ο εικονοκλάστης καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - Κουτραφούρη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Αντικείμενο μελέτης της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Θεόδωρου Μανούση. Ο Θεόδωρος Μανούσης (1793-1858) υπήρξε καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέσω της εργασίας αυτής πρόκειται να διερευνηθεί η πολυσχιδής μορφή, δράση και συμβολή του τόσο στον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών όσο και σε άλλους τομείς κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αναλύεται η πορεία του ως σπουδαστής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και η μετέπειτα πορεία του ως Αρεοπαγίτης δικαστικός και βασιλικός επίτροπος της Ιεράς Συνόδου και φυσικά ως καθηγητής Γενικής Ιστορίας και πρύτανης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Keywords: Μανούσης , Θεόδωρος , 1793-1858; Καθηγητές ανώτατης εκπαίδευσης -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Ιστορικοί -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Δικαστές -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Πανεπιστήμιο Αθηνών; Φιλοσοφική σχολή; Ιστορία; Φιλελληνισμός; Ελληνισμός; University of Athens; School of Philosophy; History; Philhellenism; Hellinism