Η θεσμική εγγύτητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: συμπαραστάστης του δημότη και της επιχείρησης, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης & καλές πρακτικές συμμετοχικής δημοκρατίας - Πετράς, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η καταπόλεμηση της κακοδιοίκησης συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τν Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με το Ν. 3852/2010 εισήχθησαν δύο νέοι θεσμοί διαμεσολάβησης και διαβούλευσης στους Δήμους, ο Συμπαραστάστης του Δημότη και της επιχείρησης και η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Η παρούσα εργασία εστιάζει στο βαθμό ενεργοποίησης των δύο θεσμών στους Δήμους της χώρας. Ειδικότερα, παρουσιάζεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ανεξάρτητη αρχή, ενώ διεξήχθηκαν συνεντεύξεις με αιρετούς, εργαζόμενους και Συμπαραστάτες αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής και λειτουργίας του θεσμού. Παράλληλα, εξετάστηκε η πρακτική εφαρμογή της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στο Δήμο Περάματος, εντοπίστηκαν οι βασικές αδυναμίες που αποτελούν τροχοπέδη στο να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο και εν συνέχεια επιχειρήθηκε ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών. Συγχρόνως, κρίθηκε σκόπιμη η παράθεση καλών πρακτικών της λειτουργίας των θεσμών στο Δήμο του Μόντρεαλ στον Καναδά. Η μελέτη περιλαμβάνει πρωτογενή έρευνα και στοιχεία από το Δήμο Περάματος, ενώ αναζητήθηκαν πληροφορίες από το Πρόγραμμα "Διαύγεια", αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνθήκες της Ετρωπαϊκής Ένωσης, νόμοι του κράτους, υπουργικές εγκύκλιοι, καθώς και το υλικό από τις Ετήσιες Εκθέσεις Συμπαραστατών στην Ελλάδα και στο Μόντρεαλ.
The Local Governments’ proximity to their citizens: Municipal Ombudsman, Municipal Consultation Committee & best practices of participatory democracy
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνία των πολιτών; Δημοκρατία; Διαβούλευση; Κοινωνία των πολιτών; Συμμετοχική δημοκρατία; Δημοκρατία; Διαμεσολάβηση; Διαφάνεια