Απόψεις εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για την ενσωμάτωση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην εκπαιδευτική διαδικασία - Κάππου, Αγγελική΄ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σήμερα, τα παιδιά και οι έφηβοι ως καταναλωτές χρησιμοποιούν τα τεχνολογικά προϊόντα με όλο και πιο παθητικό τρόπο χωρίς να μπορούν να επωφεληθούν από τις δυνατότητες σχεδιασμού της τεχνολογίας, η οποία έχει σημαντική μαθησιακή αξία. Η Εκπαιδευτική Ρομποτική αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο κατάκτησης της γνώσης από διάφορα επιστημονικά πεδία όπως μαθηματικά, φυσική, μηχανική και τεχνολογία (STEM), καθώς παρέχει ένα ενεργό μαθησιακό περιβάλλον. Βελτιώνει τις δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και ομαδικής εργασίας των εκπαιδευομένων και δημιουργεί ένα περιβάλλον ψυχαγωγίας και συμμετοχής για τους συμμετέχοντες. Υλοποιείται κυρίως στο πλαίσιο της άτυπης εκπαίδευσης ενώ στην τυπική εφαρμόζεται μόνο από μια μερίδα σχολείων και σε ώρες εκτός διδακτικού ωραρίου προετοιμάζοντας τα παιδιά για την συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς ρομποτικής. Γεγονός που οφείλεται στο ότι δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα η εισαγωγή της στο πρόγραμμα σπουδών λόγω αναγκαίων προϋποθέσεων ένταξης και σχετικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα. Λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα θετικών επιδράσεων που έχει η εφαρμογή της στα παιδιά κρίνεται επιβεβλημένη η ενσωμάτωσή της στο πρόγραμμα σπουδών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, από την προσχολική έως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η παρούσα μελέτη διερευνά τις απόψεις εννέα εν ενεργεία εκπαιδευτικών πληροφορικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφορικά με την σχεδίαση και υλοποίηση δραστηριοτήτων ΕΡ. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η ατομική ημι-δομημένη συνέντευξη από εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν την ΕΡ εντός του διδακτικού τους ωραρίου αλλά και ως απογευματινή δραστηριότητα προετοιμασίας των παιδιών σε διαγωνισμούς ρομποτικής. Για την ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων επιλέχθηκε η θεματική ανάλυση. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν κρίσιμα γνωστικά οφέλη για τα παιδιά καθώς και μια πληθώρα μαθησιακών, νοητικών, διαπροσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων που αναπτύσσουν μέσω αυτής της συμμετοχής. Η ανακαλυπτική μάθηση που επιτυγχάνεται μέσω συνθετικών εργασιών (PjBL) και μέσω επίλυσης ενός ανοικτού προβλήματος (PBL) αναδείχθηκαν ως οι δημοφιλέστερες στρατηγικές που υιοθετούν οι ίδιοι κατά την σχεδίαση των δραστηριοτήτων τους. Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων της πολιτείας για την διαμόρφωση κατάλληλου πλαισίου που θα επιτρέψει την αποτελεσματική ενσωμάτωσή της στο κλασικό πρόγραμμα όλων των σχολείων.
Αριθμός Εισαγωγής: 013041 cd
Keywords: Ρομποτική; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Επίδραση των τεχνολογικών καινοτομιών στην; Εκπαιδευτικοί -- Ελλάδα -- Στάσεις; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και παγκοσμιοποίηση; Εκπαιδευτική ρομποτική; Απόψεις εκπαιδευτικών; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Ενσωμάτωση ΕΡ; Παιδαγωγικές αντιλήψεις; Educational robotics; Teachers' perceptions; Primary education; Secondary education; Integration of educational robotics; Pedagogical perceptions