Επιχειρησιακά προγράμματα οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και η συμβολή τους στην βιώσιμη ανάπτυξη: Η περίπτωση του δήμου Ανατολικής Μάνης - Σαμιώτης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Οι ευρείες και ταχύτατες μεταβολές που πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν στον ελληνικό δημόσιο τομέα και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αναδεικνύουν και ενισχύουν τον ρόλοκαι τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη και οδηγούν την τοπική κοινωνία και τους Ο.Τ.Α. να ανταποκριθούν σε νέες προκλήσεις, να επιλύσουν κρίσιμα προβλήματα και να αξιοποιήσουν ευκαιρίες. Ο κώδικας δήμων καιι κοινοτήτων ενσωμάτωσε τις δύο βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αρχή της "εταιρικής σχέσης" και την αρχή της "επικουρικότητας" και θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση κατάρτισης τετραετών επιχειρησιακών προγραμμάτων. Με τον νόμο Ν.3852/2010 Νέα αρχιτεντονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - "Καλλικράτης" ενίσχυσε το θεσμό αυτό και τον έκανε υποχρεωτικό για κάθε δήμο και επέκτεινε τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό από τέσσερα σε πέντε έτη. Τα επιχειρησιακά προγράμματα αναμένεται να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση της τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης και περιλαμβάνουν το όραμα και τους αναπτυξιακούς στόχους κάθε δήμου καθώς και τον προγραμματισμό για την υλοποίησή τους. Σκοπός αυτής της μεταπτυχιακής εργασίας είναι να αναδείξει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην τοπική ανάπτυξη μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Μ.Δ.Ε. 62
Keywords: Βιώσιμη ανάπτυξη; Επιχειρησιακά προγράμματα; Τοπική αυτοδιοίκηση; Αειφόρος ανάπτυξη; Τουρισμός; Ανατολική Μάνη