Ο θεσμός της βασιλείας στη Νεότερη Ελλάδα: Η δυναστεία των Γλύξμπουργκ (1863-1974) - Θεοδωρακοπούλου, Ευσταθία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Τον Βαυαρό Όθωνα, πρώτο βασιλιά του Νεοελληνικού Κράτους, διαδέχθηκε το 1863 ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος, που βασίλευσε για μισό αιώνα, έως τη δολοφονία του (1913). Η δυναστεία των Γλύξμπουργκ, ανέδειξε έξι ανώτατους άρχοντες, σε διάστημα 111 ετών. Τον Γεώργιο διαδέχθηκε ο πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνος Α΄, που βασίλεψε τις περιόδους 1913-1917 και 1920-1922. Σε παγκόσμια πρωτοτυπία και τα τρία άρρενα τέκνα του Κωνσταντίνου, ανέβηκαν στον θρόνο: ο Γεώργιος Β΄ τις περιόδους 1922-1923, 1935-1941, 1946-1947, ο Αλέξανδρος την περίοδο 1917-1920, ο Παύλος Α΄ το 1947-1964 και ο Κωνσταντίνος Β΄ το 1964-1973οπότε καταργήθηκε η Βασιλευόμενη Δημοκρατία και κηρύχθηκε έκπτωτη η Δυναστεία.
Keywords: Οίκος του Γκλύξμπουργκ; Ελλάδα -- Βασιλείς και κυβερνήτες -- Βιογραφία; Μοναρχία -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Μοναρχία -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1821-; Βασιλεία; Δυναστεία; Όθωνας; Γεώργιος Α΄; Κωνσταντίνος Α΄; Αλέξανδρος Α΄; Γεώργιος Β΄; Παύλος Α΄; Φρειδερίκη; Κωνσταντίνος Β΄; Kingship; Dynasty; Otto; George I; Constantine I; Alexander I; George II; Paul I; Frederick; Constantine II