Ηλεκτρονική συμμετοχή εμπλεκομένων φορέων στην ανάπτυξη και παρακολούθηση επιχειρησιακών προγραμμάτων ΟΤΑ Α’ βαθμού: Η περίπτωση του Δήμου Ζωγράφου - Αλευράς, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, η οποία εκπονήθηκε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», ασχολείται με την ηλεκτρονική συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων στην διαδικασία σύνταξης, διαβούλευσης, ολοκλήρωσης και παρακολούθησης των Επιχειρησιακών προγραμμάτων των Δήμων της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι η ανάπτυξη μίας μεθοδολογίας για την διαμόρφωση μίας ηλεκτρονικής εφαρμογής (πλατφόρμας) μέσω της οποίας θα καταστεί πιο «ευέλικτη και ελκυστική» η συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων, στην σύνταξη, ανάπτυξη και παρακολούθηση ενός επιχειρησιακού προγράμματος ΟΤΑ Α’β. Το κεντρικό ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι πως θα βρεθεί μία μέθοδος, μία διαδικασία για να ενημερώνονται οι φορείς για όλα τα στάδια (και ειδικά κατά την υλοποίηση του Ε.Π.) η οποία θα είναι ευέλικτη, φιλική και με την ελάχιστη δυνατή απαίτηση σε χρόνο. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της εργασίας, ο παραπάνω σκοπός επιτυγχάνεται με την χρησιμοποίηση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία δια-συνδέει την διαδικασία διαβούλευσης με μία ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία χρησιμοποιείται για την καταγραφή και επίλυση προβλημάτων του Δήμου. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται η διαδικασία διαβούλευσης ελκυστικότερη και πιο φιλική στον χρήστη-δημότη του Δήμου.
monitoring of operational first degree municipalities’ programs: the case of Zografou Municipality
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Ηλεκτρονική συμμετοχή; Επιχειρησιακό πρόγραμμα; Ηλεκτρονική πλατφόρμα; Διαβούλευση