Διερεύνηση αυτοεκτίμησης άγχους και επαγγελματικής εξουθένωσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία της περιφέρειας - Οργανοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Όλο και περισσότερο σήμερα αναγνωρίζεται το άγχος αλλά και η επαγγελματική εξουθένωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ως ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει τις διαστάσεις της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής. Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης ήταν η διερεύνηση της αυτοεκτίμησης του άγχους και της επαγγελματικής εξουθένωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δύο μεγάλων νοσοκομείων του νομού Αχαΐας του Γενικού Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας και του Δορυφορικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου ‘409’. Μεθοδολογία: Σε δείγμα 284 ιατρών, νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών διανεμήθηκε το ''Ερωτηματολόγιο καταγραφής αυτοεκτίμησης για το άγχος'' του Spielberger (1970) και τo "Ερωτηματολόγιο Καταγραφής Επαγγελματικής Εξουθένωσης'' της Maslach, εμπλουτισμένα με ερωτήσεις που σχετίζονται με γενικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων (δημογραφικά, στοιχεία εκπαίδευσης, εισοδήματος και ενδιαφέροντα). Η στατιστική ανάλυση έγινε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS, έκδοση 19.0. Επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας των αποτελεσμάτων θεωρήθηκε το p<0,05. Αποτελέσματα: Οι ιατροί και νοσηλευτές των δύο νοσοκομείων διακατέχονται από μέτριο συναισθηματικό άγχος και αυξημένη επαγγελματική εξουθένωση. Η αγχώδης κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φαίνεται να ερμηνεύεται κυρίως υπό το πρίσμα μίας δυναμικής αλληλεπίδρασης μεταξύ ατόμου και περιβάλλοντος εργασίας. Οι στρεσογόνες αλλά και γενικότερα οι δυσμενείς επαγγελματικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν το χώρο της υγείας φαίνεται να εντείνουν το άγχος και να τους εξουθενώνουν έτσι συναισθηματικά και κατ’ επέκταση επαγγελματικά. Συμπεράσματα: Η επαγγελματική εξουθένωση των ιατρών, των νοσηλευτών και των βοηθών νοσηλευτών που εργάζονται στα δύο νοσοκομεία είναι αυξημένη και εκφράζεται με αισθήματα αποπροσωποποίησης και συναισθηματικής εξάντλησης. Απαιτείται η διαμόρφωση ενός προγράμματος συναισθηματικής στήριξης και ενδυνάμωσης του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Keywords: Εργασιακό στρες; Ιατρικό προσωπικό; Νοσηλευτές; Αγχώδης συναισθηματική κατάσταση; Επαγγελματική εξουθένωση; Συναισθηματική εξουθένωση; Προσωπική ολοκλήρωση; Αποπροσωποποίηση; Ιατροί; Νοσηλευτικό προσωπικό