Η χρήση προβλέψεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες ανθρωπιστικής βοήθειας - Μαλλιαρός, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Αρχικά, τονίζεται η σημασία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκύπτει από την εκδήλωση μιας καταστροφής που οφείλεται είτε σε φυσικά φαινόμενα, είτε σε δράσεις του ανθρώπου. Αναφέρεται το πλαίσιο λειτουργίας των ανθρωπιστικών οργανώσεων και η διεθνής νομοθεσία που τις διέπει. Στη συνέχεια, μελετάται η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και πως αυτή συμβάλλει στην βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μέσω των logistics, επιτυγχάνεται ο σκοπός της άμεσης ανταπόκρισης στην εκδήλωση μιας απροειδοποίητης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, όπου τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον, αναλύονται οι δυνατότητες χρηματοδότησης των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία τους και σε συνδυασμό με την σωστή διαχείρισή της επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση των πρακτικών της σε επιχειρήσεις. Έπειτα, γίνεται αναφορά στην χρησιμότητα του στόλου των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που εξυπηρετεί την μεταφορά αγαθών και προσωπικού, από το σημείο προέλευσης στο σημείο παράδοσης. Το βέλτιστο μέγεθος του στόλου των ανθρωπιστικών οργανώσεων αποτελεί κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας αποστολής. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τα έτη 2011 έως 2019, για τη δημιουργία ενός μοντέλου πρόβλεψης των μελλοντικών αναγκών του στόλου της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)». Τα δεδομένα και η ανάλυση αφορούσαν το μέγεθος του στόλου σε σχέση με τον πληθυσμό που επηρεάστηκε και αναγκάστηκε να μετακινηθεί από την περιοχή που κατοικούσε. Τέλος, παρατίθενται κάποια συμπεράσματα αναφορικά με την δράση του ανθρώπου. Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πολεμικών συγκρούσεων, που συνεπάγονται αύξηση των περιπτώσεων για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αυξάνουν τις ανησυχίες των μελετητών.
Forecasting in humanitarian logistics
Keywords: Ανθρωπιστική βοήθεια; Ανθρωπιστικό δίκαιο; Προβλέψεις; Εφοδιαστική αλυσίδα; Ανθρωπιστική βοήθεια; Ανθρωπιστικές οργανώσεις