Η τεχνητή νοημοσύνη στη φορολογική διοίκηση - Κυριακούλη, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Οι σύγχρονες φορολογικές διοικήσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιακή υποστήριξη για σχεδόν όλες τις πτυχές των βασικών λειτουργιών τους, τόσο των υπηρεσιών όσο και της επιβολής, που κυμαίνονται από την καταχώριση, την κατάθεση και την πληρωμή, έως τον έλεγχο, τις προσφυγές, την αναγκαστική είσπραξη και μια σειρά άλλων σημαντικών λειτουργιών (Nose et al, 2023). Αυτές οι τεχνολογικές αλλαγές θα βελτιώσουν την ικανότητα των φορολογικών αρχών και θα μειώσουν τους χαμένους φόρους εξαιτίας φοροδιαφυγής. Οι ΦΔ αυξάνοντας τον όγκο πληροφοριών, που είναι τώρα διαθέσιμες στις φορολογικές αρχές, θα είναι ικανές προς καλύτερες και περισσότερες πληροφορίες, καλύτερες και περισσότερο ακριβείς αναλύσεις και συμπεράσματα, βελτιωμένα συστήματα και πολιτικές βασισμένα στη γνώση που παρέχεται από αυτές τις πληροφορίες και την ανάλυση τους. Ωστόσο, τα συστήματα μπορούν να καταλήξουν σε άδικες και διακριτικές αποφάσεις, να εκδηλώσουν προκαταλήψεις και να συμπεριφέρονται με ανεξιχνίαστο και απροσδόκητο τρόπο με αποτέλεσμα να εκθέτουν σε κίνδυνο τα ανθρώπινα συμφέροντα και την ασφάλεια (Mittelstadt, 2016), προκλήσεις που μπορεί να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και την αποδοχή της από τους πολίτες ( Gupta, 2019) και τις αποφάσεις (Sun & Medaglia, 2019). Σε αντίθεση με την ανάπτυξη προηγούμενων τεχνολογιών η ΤΝ αποτελεί μια ισχυρή και γενικής χρήσης τεχνολογία που μπορεί να λάβει αποφάσεις χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. Αυτό εγείρει ζητήματα κατά πόσο αυτά τα συστήματα μπορεί να γίνουν υπεύθυνα, δίκαια και ηθικά.
Artificial intelligence in tax administration
Μ.Δ.Ε. 390
Keywords: Tax administration and procedure-Greece; Artificial intelligence--Moral and ethical aspects; Big data; Φορολογική διοίκηση και διαδικασία-Ελλάδα; Τεχνητή νοημοσύνη--Ηθική και ηθικές πτυχές; Μεγάλα Δεδομένα; Φορολογική Διοίκηση; Αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη; Διακυβέρνηση; Τεχνητή νοημοσύνη; Κίνδυνοι; Βig data