Οι ιδεολογικές Μετατοπίσεις του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος (1900-2001) - Χατζοπούλου, Αγγελίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα μετράει πάνω από έναν αιώνα Ιστορία. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει αναδειχθεί σε ισχυρό πόλο του Βρετανικού πολιτικού συστήματος, έχοντας αναλάβει πολλές κυβερνητικές θητείες. Ποιες ήταν όμως οι αρχικές αξίες του Κόμματος; Η πάροδος των χρόνων έχει επηρεάσει το ιδεολογικοπολιτικό του προφίλ; Πώς οι όποιες μετατοπίσεις στην γραμμή του αποτυπώνονται στα προεκλογικά του προγράμματα και τι αλλαγές μπορεί κανείς να παρατηρήσει; Σε μια χώρα, κατά παράδοση καπιταλιστική, όπως η Μεγάλη Βρετανία, το Κόμμα της Εργατικής Τάξης και των συνδικάτων βρέθηκε μπροστά σε μεγάλα διλήμματα, τα οποία επηρέασαν όχι μόνο τον ίδιο τον πυρήνα του, αλλά και την ιστορία του Σοσιαλισμού και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Αγγλία. Η υπό εξέταση περίοδος της εργασίας (1900-2001) μας δίνει την δυνατότητα να δούμε από κοντά τις διαφοροποιήσεις στην ιδεολογία του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας, σε όλη, σχεδόν, την μακρά πορεία του και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τη δυναμική των αλλαγών που συντελέστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις, κάθε φορά, διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που η χώρα βίωνε.
The ideological changes of the British Labour Party (1900-2001)
Keywords: Πολιτικά κόμματα--Μεγάλη Βρετανία; Σοσιαλισμός; Καπιταλισμός; Εργατικό κόμμα (Μεγάλη Βρετανία); Εργατικό κόμμα; Εργατική τάξη; Μεγάλη Βρετανία; Προεκλογικά προγράμματα; Αλλάγες