Έρευνα και πολιτικές ένταξης των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Γαβανάς, Πέτρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η ενταξιακή εκπαίδευση έχει καθιερωθεί ως στόχος για τη σύγχρονη εκπαιδευτική πολιτική. Με τον όρο ένταξη στο σχολείο εννοούμε την ενσωμάτωση όλων των μαθητών στην τάξη είτε μαθητές από μειονεκτούσες ομάδες είτε μαθητές με ειδικές ανάγκες. Η εργασία αυτή μελετά το τι ορίζεται ως ενταξιακή εκπαίδευση και ποιές πολιτικές προτείνονται από τρείς συγκεκριμένους και εξειδικευμένους φορείς για την επίτευξη της ένταξης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα έρευνα στοχεύει να δείξει κατά πόσον η Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική προωθεί τη ενταξιακή εκπαίδευση στα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα και στα σχολεία των κρατών μελών. Η μεθοδολογία που ακολουθείται για τη διεξαγωγή της έρευνας είναι η μελέτη περιπτώσεων, αφού στηρίζεται στην αναλυτική παρουσίαση των ανεξάρτητων φορέων που υπάρχουν και συνεργάζονται για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευαισθητοποιηθεί και έχει εντάξει τη συμπεριληπτική εκπαίδευση στην Αντζέντα «Ευρώπη 2020». Το ίδιο και οι χώρες μέλη που σταδιακά ενδιαφέρονται για την ισότητα των μαθητών μέσα στην τάξη και προωθούν προγράμματα τόσο για την προετοιμασία των εκπαιδευτικών όσο και για τους μαθητές. Ωστόσο, μέσα από τον ορισμό της ενταξιακής εκπαίδευσης και τις θέσεις των φορέων που τις μελετούν επιδιώκονται και άλλοι στόχοι από την εκάστοτε εθνική κυβέρνηση, γεγονός που ενδέχεται να οδηγεί στην απομάκρυνση από τους αρχικούς στόχους που είναι η ισότητα των εκπαιδευτικών ευκαιριών για όλους τους μαθητές καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 012491 cd
Keywords: Ενταξιακή εκπαίδευση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαιδευτική ισότητα -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ειδική εκπαίδευση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση και κράτος -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ενταξιακή εκπαίδευση; Συμπερίληψη; Δημοκρατική εκπαίδευση; Μαθητές με ειδικές ανάγκες; Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική; Inclusive education; Inclusion; Democratic education; Special categories; European education policy