Η αναπτυξιακή πορεία των Ο.Τ.Α. Α' Βαθμού από το σχέδιο Καποδίστρια (Ν. 2539/1997) στο αύριο των μητροπολιτικών δήμων - Αλεξοπούλου, Νεκταρία Ε. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2008)
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς του δημοκρατικού συστήματος και η πιο σοβαρή προσπάθεια εφαρμογής του αποκεντρωτικού συστήματος. Είναι ο μοναδικός θεσμός που βρίσκεται τόσο κοντά στον πολίτη και αντιλαμβάνεται την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα πολύ γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο επίπεδο διοίκησης. Η οργανωτική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση και όρο για την συνολική μεταρρύθμιση του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας για να οδηγηθούμε σε ένα σύγχρονο κράτος με αποκεντρωμένους θεσμούς και περιφερειακή ανάπτυξη , το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα της επόμενης δεκαετίας .
Μ.Δ.Ε. 10
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση; Σχέδιο Καποδίστριας; Δήμοι; Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης; Ανάπτυξη