Το Κράτος Δικαίου στο Μαυροβούνιο: Προκλήσεις και Προοπτικές Ένταξης στην ΕΕ - Σταυρίδου, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τη σημασία του Κράτους Δικαίου ως θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Μαυροβούνιο στην προσπάθειά του να εδραιώσει αυτή την αρχή, με γνώμονα την ένταξή του στην ΕΕ. Η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί στρατηγική της προτεραιότητα για την διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή. Μέσα από τη μελέτη αυτή, φωτίζονται οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στην ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου και ο ρόλος της ΕΕ στην υποστήριξη της εδραίωσης του Κράτους Δικαίου στην χώρα. Το Κράτος Δικαίου ως κεντρική αξία που διέπει τα μέλη της ΕΕ, αποτελεί συγχρόνως το κυριότερο κριτήριο για την ένταξη νέων κρατών-μελών σε αυτή. Η ΕΕ έχει δημιουργήσει ισχυρούς μηχανισμούς εποπτείας για να διασφαλίσει ότι τόσο τα κράτη-μέλη, όσο και οι υποψήφιες χώρες τηρούν απαρέγκλιτα τις αρχές του Κράτους Δικαίου. Ωστόσο, το φιλόδοξο όραμα για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ έρχεται αντιμέτωπο με σοβαρές προκλήσεις στον τομέα του Κράτους Δικαίου, όπως την διαφθορά, την πολιτική αστάθεια, και την απουσία δικαστικής ανεξαρτησίας. Η μελέτη εστιάζει στη δικαστική μεταρρύθμιση ως κρίσιμο στοιχείο για τη διασφάλιση του Κράτους Δικαίου στο Μαυροβούνιο και στα εργαλεία που προσφέρει η ΕΕ, ως αρωγός στην εξυγίανση του. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες και την υποστήριξη από την ΕΕ, η πρόοδος στο Μαυροβούνιο παραμένει αργή, με την πολιτική αστάθεια και τις εσωτερικές διαιρέσεις να συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην εισχώρηση του Μαυροβουνίου στην Ένωση.
The Rule of Law in Montenegro: Challenges and Prospects of EU Accession
Keywords: Ευρωπαική Ένωση, Χώρες της--Εξωτερικές σχέσεις--Μαυροβούνιο; Κράτος δικαίου; Δημοκρατία; Μαυροβούνιο--Εξωτερικές σχέσεις--Ευρωπαϊκή Ένωση; Κράτος δικαίου; Διεύρυνση της ΕΕ; Δυτικά Βαλκάνια; Μαυροβούνιο; Ευρωπαϊκή Ένωση; Δικαστική μεταρρύθμιση; IPA; IBAR