Η συμβολή του Ψυχοδράματος στην ενίσχυση της αυτοαποτελεσματικότητας σε εκπαιδευτικούς της Α/βάθμιας εκπαίδευσης - Βαρβεράκη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα μελέτη στοχεύει στην ανάδειξη της συμβολής του Ψυχοδράματος, ως μέθοδος προσωπικής ανάπτυξης, στην ενίσχυση της αυτοαποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για μία έρευνα δράσης που χρησιμοποιεί μεικτά μέσα συλλογής δεδομένων, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά προκειμένου να αναδείξει τις μεταβολές των στάσεων των εκπαιδευτικών απέναντι στη διαχείριση και την οργάνωση της τάξης τους καθώς και στους ρόλους που καταλαμβάνουν στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας ως συνάδελφοι και ως υπάλληλοι. Τα ποιοτικά αποτελέσματα κατέδειξαν τη θετική επίδραση του Ψυχοδράματος στην αντίληψη της αυτοαποτελεσματικότητας της πειραματικής ομάδας. Παρουσιάστηκε μετακίνηση στις στάσεις, τις συμπεριφορές και τις προθέσεις των εκπαιδευτικών να εμπλακούν περισσότερο σε επικαιροποίηση των γνώσεών τους, στην ανάπτυξη νέων τρόπων επικοινωνίας στο σχολικό περιβάλλον καθώς και θετική διάθεση για συμμετοχή σε καινοτόμα προγράμματα και επιμορφώσεις. Τα ποσοτικά αποτελέσματα ανέδειξαν θετική συσχέτιση ανάμεσα στις ψυχοδραματικές παρεμβάσεις και στην αντίληψη της αυτοαποτελεσματικότητας των δασκάλων.
Keywords: Εκπαιδευτικό δράμα; Δραματική τέχνη; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Ψυχόδραμα; Αυτοαποτελεματικότητα; Εκπαιδευτικοί; Επιμόρφωση εκπαιδευτικών; Τριγωνοποίηση; Έρευνα δράσης; Προγράμμα επιμόρφωσης; Αυτοαποτελεσματικότητα, εκπαιδευτικοί Α/βαθμιας, Ψυχόδραμα, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, τριγωνοποίηση, έρευνα δράση