Η ζωή και το έργο του Νικολάου Πολίτη - Καραγεώργη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο Νικόλαος Πολίτης αποτελεί μια σπουδαία μορφή της ελληνικής Λαογραφίας. Από πολύ νωρίς έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό, καταγράφοντας στοιχεία από την καθημερινότητα των ανθρώπων. Σε αυτό, φυσικά, βοήθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι δέχτηκαν την καθοδήγησή του προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα έργα. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του, είναι το γεγονός ότι συχνά μελετούσε τις αντιδράσεις του ελληνικού πολιτισμού συσχετίζοντάς τον με χώρες του εξωτερικού. Ακόμα, πολλές πληροφορίες που έχουμε μέχρι και σήμερα για στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, τις οφείλουμε στα έργα που εξέδωσε. Οι παροιμίες, τα τραγούδια, τα τοπωνύμια, τα χαρακτηριστικά του υλικού βίου είναι μερικά από τα στοιχεία που αντλούμε μέσα από τις μελέτες του. Επομένως άξια θεωρείται πατέρας της ελληνικής Λαογραφίας.
Keywords: Πολίτης, Νικόλαος Γ., 1852-1921; Λαογράφοι -- Ελλάδα; Λαογράφοι -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Λαογραφία -- Ελλάδα; Λαογραφία -- Ελλάδα -- Ιστορία; Νικόλαος Πολίτης; Λαογραφία; Παραμύθια; Παροιμίες; Τραγούδια; Τοπωνύμια; Nikolaos Politis; Folklore; Folk-tales; Proverbs; Folk-songs; Toponyms