Οι πληθυσμιακές ροές προς στην Ελλάδα. Έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης των Προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Περάματος - Καραγιάννη, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η προκείμενη μελέτη εξετάζει το φαινόμενο των πληθυσμιακών ροών στην Ελλάδα, το οποίο προβληματίζει αφενός μεν τους Έλληνες πολίτες, αφετέρου δε την πολιτική ηγεσία της χώρας. Το κείμενο απαρτίζεται από δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος, εξετάζεται το πλαίσιο ανάλυσης που αφορά το φαινόμενο των πληθυσμιακών ροών στην Ελλάδα. Αρχικά προσδιορίζονται οι βασικοί ορισμοί και ακολουθεί μια σύντομη ιστορική αναδρομή για την περίπτωση της Ελλάδας. Εν συνεχεία, διερευνώνται τα αίτια καθώς και οι κατηγορίες των πληθυσμιακών ροών. Επίσης, προβάλλονται στοιχεία από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ένταξη Πολιτών της Ελλάδας του 2013 με σκοπό να περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίο η χώρα διαχειρίζεται το ζήτημα των πληθυσμιακών ροών. Επιπρόσθετα, παρατίθονται στοιχεία από το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας που ρυθμίζει κανονιστικά τις πληθυσμιακές ροές, αναπτύσσοντας δύο σημαντικούς νόμους που άλλαξαν άρδην το τοπίο της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Το δεύτερο μέρος αναλύει το πρωτογενές υλικό που προέκυψε από την έρευνα που διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Περάματος τον Σεπτέμβριο του 2017. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με σκοπό να καταγραφεί η άποψη των αιτούντων ασύλου για τις συνθήκες διαβίωσης που βιώνουν στην Ελλάδα. Εν κατακλείδι, διασαφηνίζονται τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία οδηγούν σε συμπεράσματα και προτάσεις που προτείνονται για εφαρμογή με σκοπό να συντελέσουν στην ομαλή διαβίωση των πληθυσμιακών ροών που εισέρχονται στη χώρα, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας όσο και για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων και μεταναστών. Καταλήγοντας στο τέλος της μελέτης, επιχειρείται μια προσπάθεια ανακεφαλαίωσης όλης της εργασίας.
Τhe Population Flows to Greece. Survey on the Living Conditions of the Refugees at the Support Center in Perama
Keywords: Πρόσφυγες; Ελλάδα--Μεταναστευτική πολιτική; Μετανάστες; Πληθυσμιακές ροές; Μεταναστευτική πολιτική; Έρευνα