Ο ρόλος και η επίδραση της Κίνας στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα και στην παγκόσμια εμπορική διπλωματία - Χούπης, Μιχάλης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Κίνα είναι η ανερχόμενη οικονομική δύναμη του 21ου αιώνα. Μετά από την ένταξη της στον Π.Ο.Ε., η οικονομική άνοδος της Κίνας επέφερε πολλές αλλαγές σε όλους τους τομείς της διεθνούς πολιτικής οικονομίας, όπως το εμπόριο, το συνάλλαγμα, τις επενδύσεις, τα κεφάλαια, την ενέργεια, την τεχνολογία, την ασφάλεια κ.α. Σε όλους αυτούς τους τομείς οι πολιτικές εξελίξεις δεν επηρεάζονται πλέον μόνο από τις ισχυρές χώρες της Δύσης (Η.Π.Α., Ε.Ε.). Προκειμένου να εξηγηθεί το εμπορικό και οικονομικό θαύμα της Κίνας, η παρακάτω διατριβή εξετάζει την ιστορική εξέλιξη της παρουσίας της Κίνας στο διεθνές εμπόριο, τη σύγχρονη εμπορική πολιτική της, τις εμπορικές της συμφωνίες, την ανάπτυξη των νέων Δρόμων του Μεταξιού ως μέσο επεκτατικής πολιτικής και γεωοικονομικής στρατηγικής, την ενεργειακή της πολιτική, καθώς και τους νεότερους εμπορικούς πολέμους.
'China's role and impact on the global trade system and in world commercial diplomacy
Keywords: Διεθνείς οικονομικές σχέσεις; Διεθνές εμπόριο; Εμπορικές συμβάσεις; Εμπορική πολιτική--Κίνα; Διεθνές εμπόριο--Κίνα; Κίνα; Εμπόριο; Παγκόσμιο εμπορικό σύστημα; Παγκόσμια εμπορική διπλωματία; Δρόμος του μεταξιού; Πολιτική οικονομία