Οι Έλληνες και ο Ισπανικός Εμφύλιος (1936-1939) - Κομπορόζου, Ανδριάνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος υπήρξε χωρίς αμφιβολία ένα από τα σπουδαιότερα και πιο σημαντικά γεγονότα του 20ου αιώνα. Αποτέλεσε την πρώτη φάση και πειραματική δοκιμή του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς όπλα, αεροπλάνα, στρατηγοί, που προέρχονταν από τη Σοβιετική Ένωση και τη Δύση , συγκρούστηκαν με όπλα, αεροπλάνα και στρατηγούς του Άξονα. Υπήρξε πεδίο σύγκρουσης των δυο μεγάλων ιδεολογιών του αιώνα, του Φασισμού και του Κομμουνισμού, συγκέντρωσε πάνω του όλες τις πολιτικές παρατάξεις της Ευρώπης και προσέλκυσε ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών, που βρήκαν την ευκαιρία στην Ισπανία να ξεφύγουν από τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και να περάσουν στο πεδίο της βίας.
Keywords: Ισπανία -- Ιστορία -- Εμφύλιος Πόλεμος, 1936-1939 -- Συμμετοχή, Ελληνική; Ισπανία -- Ιστορία -- Εμφύλιος Πόλεμος, 1936-1939; Ισπανικός Εμφύλιος; Πόλεμος; Φασισμός; Κομμουνισμός; Ευρώπη; Β` Παγκόσμιος Πόλεμος; Εθελοντές; Spanish Civil War; War; Fascism; Communism; Europe; Word War ll; Volunteers