Τριμηνιαία μελέτη των ποσοστών ανεργίας στην Ελλάδα από το 2010 έως και το 2016 και προοπτικές για την απασχόληση των νέων - Υφαντή, Ξένια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Όπως είναι γνωστό η χώρα μας από 2010 βρίσκεται σε μια αρκετά δυσμενή οικονομική θέση. Η κρίση που ξεκίνησε το 2008 στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στην Ευρώπη μέσω κυρίως των ξένων άμεσων επενδύσεων και των μετακινήσεων κεφαλαίων ξεκίνησε να πλήττει τη χώρα μας από το 2010 και συνεχίζεται δυστυχώς ακόμη μέχρι και σήμερα ως ύφεση για την ελληνική οικονομία. Μια από τις πρώτες επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία ήταν η μείωση της κατανάλωσης η οποία και έγινε εντονότερη με τη μείωση των εισοδημάτων των πολιτών. Ως επακόλουθο αυτής της κατάστασης ήταν οι επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να συγκρατήσουν το κόστος λειτουργίας τους να ξεκινήσουν τα προβαίνουν σε απολύσεις προσωπικού καθώς η ζήτηση και η κατανάλωση μειωνόταν συνεχώς. Έτσι άμεσο αποτέλεσμα των απολύσεων ήταν η εκτίναξη της ανεργίας στη χώρα, ειδικά τα πρώτα έτη της ύφεσης (2010- 2013) και η μετανάστευση, η φυγή δηλαδή πολλών νέων επιστημόνων προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Αντικείμενο μελέτης της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η τριμηνιαία ανάλυση των ποσοστών ανεργίας στην Ελλάδα από το 2010 έως και το 2016 καθώς και οι προοπτικές για την απασχόληση των νέων που διαμορφώνονται από εδώ και πέρα. Για τη μελέτη του θέματος εκτός από την ανασκόπηση όλης της σύγχρονης βιβλιογραφίας πρόκειται να μελετηθούν και στατιστικά στοιχεία τόσο από τις βάσεις δεδομένων τόσο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) όσο και του Ο.Ο.Σ.Α.
Μ.Δ.Ε. 244
Keywords: Ανεργία; Ελλάδα; Τριμηνιαία; ΑΕΠ; Κρίση