Το Οργανωμένο Έγκλημα στο Κόσοβο και το Μαυροβούνιο: Πολιτικές και Οικονομικές επιπτώσεις - Γκατζούνας, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Το ζήτημα του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή των Βαλκανίων αποτελεί ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο και περίπλοκο πεδίο μελέτης. Παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες των κυβερνήσεων των κρατών της περιοχής, δεν υπάρχει πλήρης σταθερότητα ιδιαίτερα σε επίπεδο ασφάλειας και προστασίας των χωρών από τις μορφές του οργανωμένου εγκλήματος. Όλες οι χώρες στην περιοχή έχουν έρθει αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις. Οι κυριότερες πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος είναι το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων οργάνων και παράνομων προϊόντων. Η ύπαρξη του οργανωμένου εγκλήματος στις βαλκανικές χώρες έχει επιφέρει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες που δυσχεραίνουν την διατήρηση της ασφάλειας, κυρίως σε χώρες όπως το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο που αποτελούν και νεοσύστατα κράτη, και η παρούσα εργασία πρόκειται να προσεγγίσει. Τα κράτη αυτά χαρακτηρίζονται από ελλιπή νομοθεσία, έλλειψη σεβασμού στο κράτος δικαίου, κακή περιφρούρηση συνόρων και αδύναμους εθνικούς θεσμούς. Τα Βαλκάνια αποτελούν πόλο έλξης των εγκληματικών στοιχείων, καθώς είναι η πύλη μεταξύ Ευρώπης - Ασίας και δίνεται η ευκαιρία να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους ξεπερνώντας τα σύνορα, με αποτέλεσμα το οργανωμένο έγκλημα να ευδοκιμεί. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο βαλκανικός διάδρομος που δημιουργούν οι χώρες των Βαλκανίων, είναι ο χώρος με την βοήθεια του οποίου διακινούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που παράγονται σε χώρες της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Παράλληλα, η δραστηριότητα αυτή που αναπτύσσεται στα Βαλκάνια, οδηγεί στην διατάραξη των πολιτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων κάθε χώρας, τόσο όσων χωρών εμπλέκονται άμεσα, όσο και των χωρών που αποτελούν παράπλευρη απώλεια του οργανωμένου εγκλήματος. Σαν φυσική απόρροια όλων όσων αναφέρθηκαν, οι χώρες αυτές έρχονται αντιμέτωπες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
The Organized Crime in Kosovo and Montenegro: Consequences at Political and Economic level
Keywords: Οργανωμένο έγκλημα; Οργανωμένο έγκλημα--Βαλκανική Χερσόνησος; Εγκλήματα κατά της δημόσια ασφάλειας; Οργανωμένο έγκλημα; Κόσοβο; Μαυροβούνιο