Κοινωνική μνήμη Μικρασιατών προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς: Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στον Συνοικισμό της Ελευσίνας - Παπαδημητρίου, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα μελέτη γίνεται στο πλαίσιο της διπλωματικής μου εργασίας και αφορά την κοινωνική μνήμη των Μικρασιατών προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ελευσίνας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Η εργασία αποτελείται από ένα εισαγωγικό κεφάλαιο, στο οποίο θα αναφερθούμε στο σκοπό για τον οποίο πραγματοποιούμε την παρούσα έρευνα και εν συνεχεία, ακολουθεί ο κύριος κορμός της εργασίας μας, που διακρίνεται σε τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο είναι μεθοδολογικό. Στις δύο πρώτες ενότητές του θα παραθέσουμε τις θεωρίες στις οποίες βασιστήκαμε για να πραγματοποιήσουμε το ερευνητικό κομμάτι της παρούσας εργασίας. Οι Θεωρίες αυτές είναι: η ποιοτική μέθοδος ερευνητικής διαδικασίας, η κοινωνική μνήμη και η προφορική ιστορία. Στις δύο επόμενες ενότητες αναλύουμε πρακτικά ζητήματα, που αφορούν την στρατηγική υλοποίησης της έρευνας μας, τα οποία είναι: α) οι θεματικές των συνεντεύξεων, δηλαδή τα ζητήματα πάνω στα οποία θα κινηθούμε κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων και β) η επιλογή του δείγματος των συνεντεύξεων και τα χαρακτηριστικά του. Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά το γενικό ιστορικό πλαίσιο με το οποίο σχετίζεται η παρούσα ερευνητική εργασία. Θα εξηγήσουμε την επίδραση της "Μεγάλης Ιδέας", στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στη ζωή και τα χαρακτηριστικά των Μικρασιατών προσφύγων, καθώς και στις κοινωνικές και γεωγραφικές διαφορές τους, πριν και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στην τελευταία ενότητα του κεφαλαίου θα εξετάσουμε κάποια γενικά χαρακτηριστικά των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Το τρίτο Κεφάλαιο αφορά το ειδικό ιστορικό πλαίσιο των Μικρασιατών προσφύγων μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Θα τους παρακολουθήσουμε κατά τον ξεριζωμό, την έλευση και εγκατάστασή τους στη πόλη της Ελευσίνας και θα εμβαθύνουμε στα γεγονότα που σχετίζονται με αυτήν, ενώ στη τελευταία ενότητα θα γίνει αναφορά σε βιογραφίες Μικρασιατών της πόλης. Το τελευταίο κεφάλαιο αφορά αποκλειστικά το ερευνητικό κομμάτι της εργασίας μας. Εδώ, θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας μας, θα καταθέσουμε τα συμπεράσματα μας, ενώ στο τέλος θα επιχειρήσουμε μία κριτική αποτίμηση της εργασίας μας και θα θέσουμε προτάσεις για μελλοντικές έρευνες. Στα παραρτήματα θα βρείτε τον οδηγό συνέντευξης και το πρωτόκολλο συγκατάθεσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 012766 cd
Keywords: Πρόσφυγες, Μικρασιάτες -- Ελλάδα -- Ελευσίνα (Ελλάδα); Πρόσφυγες, Μικρασιάτες --Ιστορία -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- 20ος αιώνας; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Κοινωνικές απόψεις; Μνήμη -- Ιστορία; Μνήμη -- Κοινωνικές απόψεις; Μικρασιάτες πρόσφυγες; Κοινωνική μνήμη; Προφορική ιστορία; Συνοικισμός Ελευσίνας; Asia Minor refugees; Collective memory; Oral history; Eleusis settlement