Συσχέτιση της αισιοδοξίας, των διατροφικών συνηθειών και της αυο-αξιολογησης της γενικής σωμστικής υγείας - ευεξίας. Μιά ποσοτική και ποιοτικη μελέτη. - Καργάκου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Σκοπός: Η διερεύνηση ύπαρξης σχέσης μεταξύ του βαθμού αισιοδοξίας, της αυτο-αξιολόγησης της γενικής κατάστασης της σωματικής υγείας-ευεξίας, τις διατροφικές συνήθειες και του τρόπου ζωής. Υλικό και Μέθοδος: Διενεργήθηκε ποσοτική μελέτη σε 500 ενηλίκους στη Λακωνία. Χρησιμοποιήθηκε σταθμισμένο ερωτηματολόγιο που αποτελείτο από ερωτήσεις αυτο-αξιολόγησης της υγείας-ευεξίας, διατροφικών συνηθειών και το Τεστ Προσανατολισμού στη Ζωή (GrLot-R). Διεξήχθη ποιοτική μελέτη με τη πραγματοποίηση ατομικών συνεντεύξεων και ομάδων εστιασμένης συζήτησης. Όλοι οι έλεγχοι ήταν δίπλευροι και τα αποτελέσματα θεωρήθηκαν στατιστικά σημαντικά για p < 0.05 Αποτελέσματα: Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι το 44,6% αξιολόγησε την υγεία του ως καλή, ενώ το 44,2% ως μέτρια. Αξιολογώντας τη μέση τιμή στη βαθμολογία στο GrLot-R, οι συμμετέχοντες μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολύ αισιόδοξοι (20,47±4,017). Παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση της βαθμολογίας της αυτο-αξιολόγησης της υγείας-ευεξίας με την άσκηση, τις ώρες ύπνου, την κατανάλωση φρούτων, γαλακτοκομικών, δημητριακών ολικής άλεσης, νερού και αρνητική με τα χρόνια νοσήματα και το κάπνισμα. Η υψηλότερη βαθμολογία στο GrLot-R σχετίστηκε στατιστικά με τη συχνότερη κατανάλωση φρούτων, σαλάτας, γαλακτοκομικών, ωμού ελαιόλαδου, δημητριακών ολικής άλεσης, νερού και με τη λιγότερη κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων. Επίσης, παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ της αυτο-αξιολόγησης της υγείας-ευεξίας και του GrLot-R. Από τις αναλύσεις της ποιοτικής μελέτης προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες δεν είχαν παρατηρήσει επίδραση συγκεκριμένων τροφών στην υγεία και αισιοδοξία τους, αλλά είχαν παρατηρήσει επίδραση της άσκησης, των χρόνιων νοσημάτων και του καπνίσματος στην υγεία και επίδραση της οικογένειας και του άγχους στην αισιοδοξία τους. Συμπεράσματα: Ο τρόπος ζωής και η διατροφή επηρεάζουν καθοριστικά την αυτο- αξιολόγηση της γενικής σωματικής υγείας-ευεξίας και της αισιοδοξίας. Ενημερωτικές παρεμβάσεις για την προαγωγή της υγείας και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου κρίνονται αναγκαίες.
Keywords: Διατροφικές συνήθειες; Διατροφή; Ψυχική υγεία; Υγεία; Food habits; Nutrition; Mental health; Health; Προδιάθεση αισιοδοξίας και διατροφή; Αισιοδοξία και σωματική - ψυχική υγεία; Dispositional optimism and nutrition; Οptimism and physical-mental health