Εκπαιδευτική ρομποτική: αξιολόγηση της πλατφόρμας arduino - Λέων, Προκόπης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η Εκπαιδευτική Ρομποτική έχει πλέον καθιερωθεί σε χώρες του εξωτερικού ως μία σημαντική εναλλακτική μέθοδος διδασκαλίας. Έχει ενταχθεί σε προγράμματα άτυπης κυρίως εκπαίδευσης για τη διδασκαλία των επιστημών του STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) καθώς επίσης στην τέχνη και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια ανασκόπηση της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (ΕΡ) εξετάζοντας το ρόλο της, πως κατηγοριοποιείται και χρησιμοποιείται. Επίσης, ερευνώνται βιβλιογραφικά τρεις δημοφιλείς πλατφόρμες τα Lego Mindstorms, το Raspberry Pi και το Arduino. Από την ανασκόπηση προκύπτει ότι για κάθε πλατφόρμα υπάρχουν διαφορετικά θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά, ενώ η χρήση τους εξαρτάται από παράγοντες όπως ηλικία μαθητών, φύλο κλπ. Επιπρόσθετα, εξετάζεται ένα «Πλαίσιο για την αποτελεσματική εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας στην πληροφορική» και επιχειρείται να εφαρμοστεί στην τυπική εκπαίδευση της Α Γενικού Λυκείου σε τμήμα «Ερευνητικής Εργασίας Β Τετράμηνου». Αντικείμενο της διδασκαλίας είναι η χρήση της πλατφόρμας Arduino για την εκμάθηση των βασικών δομών προγραμματισμού. Τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους, ημερολόγιο, φύλλα εργασίας και ερωτηματολόγια. Κάθε ένα από αυτά αναλύεται ξεχωριστά και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα. Τελικό συμπέρασμα της εργασίας φαίνεται να είναι ότι η πλατφόρμα Arduino ταιριάζει στο ηλικιακό τμήμα 15-16 ετών (Λυκείου) και τυχόν προβλήματα και βελτιώσεις αναφέρονται στο τέλος της έρευνας.
Μ.Δ.Ε. 54