Η ανίχνευση των μετασχηματισμών της εργασίας δια του παραδείγματος των δημιουργικών βιομηχανιών στην πόλη. Η περίπτωση της Καλαμάτας. - Κούτρος, Θεόδωρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η αξιοπρεπής εργασία τίθεται πλέον ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, γεγονός που αποτυπώνεται στις προτάσεις πολιτικής διεθνών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, οι πρόσφατοι εργασιακοί μετασχηματισμοί που επικεντρώνονται στην εργασιακή επισφάλεια και ευελιξία φαίνεται να βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την ικανοποίηση του πιο πάνω αιτήματος. Ο όρος της «δημιουργικότητας» στην εργασία εμφανίζεται πλέον ολοένα και περισσότερο ως δεξιότητα που δύναται να διαπεράσει το σύνολο των επαγγελμάτων, γεγονός που εν πολλοίς αποδίδεται στην πρόσφατη ανάδειξη της σημασίας των κλάδων των δημιουργικών βιομηχανιών ως προς τους σύγχρονους εργασιακούς μετασχηματισμούς. Ωστόσο, οι εργασιακές συνθήκες στους κλάδους αυτούς φαίνεται να βρίσκονται σε συμβατότητα με τον τρέχον εργασιακό υπόδειγμα, οι επιπτώσεις των οποίων στους εργαζομένους καταδείχθηκαν στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης, αλλά και της πανδημίας COVID-19 και στην Ελλάδα. Το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αφορά στη μελέτη των ποικίλων εργασιακών διαστάσεων των δημιουργικών βιομηχανιών, λαμβάνοντας ως πεδίο αναφοράς την πόλη και συγκεκριμένα την περίπτωση της Καλαμάτας. Η μεθοδολογία που υιοθετείται είναι διττή, περιλαμβάνοντας αφενός τη θεωρητική επισκόπηση του θέματος μέσω της βιβλιογραφίας, αφετέρου τη διενέργεια ποιοτικής έρευνας, με τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με εργαζόμενους σε κλάδους των δημιουργικών βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην πόλη αυτή. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν τους δημιουργικούς εργαζομένους ως «εργασιακούς ακροβάτες», συνθήκη που αποτυπώνεται μέσω της προσπάθειας τους για την ικανοποίηση ισορροπιών μεταξύ της ανάγκης για εργασιακή σταθερότητα και της επισφαλούς εργασιακής πραγματικότητας, της «δημιουργικότητας» και της ρουτίνας στην εργασία, καθώς και της παράλληλης καλλιέργειας ατομικότητας και συλλογικότητας στο εργασιακό περιβάλλον τους. Η σχετικά πρόσφατη ενεργή δραστηριότητα των δημιουργικών βιομηχανιών στην πόλη της Καλαμάτας καταλήγουμε ότι αποτελεί προαπαιτούμενο, αλλά και δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των κλάδων αυτών σε τοπικό επίπεδο, δια του πρίσματος της αξιοπρεπούς εργασίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Tracing the transformations of labour through the example of creative industries in the city. The case of Kalamata.
Αριθμός Εισαγωγής: 013765 cd
Keywords: Εργασία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασία -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Απασχόληση (Οικονομική θεωρία) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Βιομηχανικές σχέσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασία και εργαζόμενοι -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ωράριο εργασίας, Ευέλικτο -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασιακή ασφάλεια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Δημιουργική ικανότητα στην επιχείρηση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Βιώσιμη ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολιτιστικές βιομηχανίες -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Καλαμάτα (Ελλάδα) -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασία; Δεξιότητες; Δημιουργικές βιομηχανίες; Πόλεις; Καλαμάτα; Labour; Skills; Creative industries; Cities; Kalamata