Χρηματοοικονομική ανάλυση του ελληνικού φαρμακευτικού κλάδου κατά την πενταετία 2016-2020 - Γάτσιος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής αποτέλεσε η ανάλυση και επεξεργασία των χρηματοοικονομικών δεδομένων και αποτελεσμάτων, των μεγαλύτερων, από πλευράς κύκλου εργασιών, ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς και η σύγκρισή της μεγαλύτερης ελληνικής με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της μεγαλύτερης θυγατρικής, ξένης πολυεθνικής στη χώρα, με σκοπό την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Αρχικώς, πραγματοποιείται μια αναλυτική εισαγωγή στην έννοια του φαρμακευτικού κλάδου, στα βασικά χαρακτηριστικά του, στη βιωσιμότητα, τα κέρδη του και στη λειτουργία του εν μέσω κρίσεων. Έπειτα, παρατίθενται περιγραφικά στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών του ελληνικού χώρου, των οποίων τα αποτελέσματα σε βασικούς αριθμοδείκτες απόδοσης παρουσιάζονται με σκοπό τη σύγκρισή τους. Μέσα από τη συγκριτική χρηματοοικονομική ανάλυση των αριθμοδεικτών των εταιρειών μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα και κερδοφορία των επιχειρήσεων, ιδίως του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, όπου το επίπεδο ανταγωνισμού είναι μεγάλο και η ανοχή στα λάθη μηδαμινή. Η ανωτέρω ανάλυση των αριθμοδεικτών πραγματοποιήθηκε κατόπιν εκτεταμένης συλλογής τους από τους ετήσιους δημοσιευμένους ισολογισμούς και αποτελέσματα χρήσης τους και μέσω της εφαρμογής τεχνικών αναλύσεων με υπολογιστικά φύλλα (excel). Έτσι λοιπόν, η παρούσα διπλωματική αποσκοπεί στην παροχή αναλυτικών πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των κορυφαίων ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τόσο σε μεταξύ τους σύγκριση στον ελληνικό χώρο, όσο και σε σχέση με τις επιδόσεις τους συγκριτικά με την μεγαλύτερη (από άποψη πωλήσεων), θυγατρική κορυφαίας ξένης πολυεθνικής.
Financial analysis of the Greek pharmaceutical industry between 2016-2020
Μ.Δ.Ε. 26
Keywords: Φαρμακευτικός κλάδος; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Φαρμακευτικός κλάδος; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες; Συγκριτική ανάλυση; Pharmaceutical industry; Financial analysis; Ratios; Benchmarking analysis