City Branding:Η ανάδειξη της πόλης των Πατρών ως προορισμός θρησκευτικού τουρισμού - Βασιλοπούλου, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθούμε με την ανάδειξη της Πάτρας ως προορισμό θρησκευτικού τουρισμού στα πλαίσια ενίσχυσης του «brand name» της πόλης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αποτελεί τον τόπο μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέα και πέραν της Τιμίας Κάρας και του Σταυρού του μαρτυρίου, βρίσκεται και ο τάφος του. Αρχικά, θα αναφερθούμε στην έννοια του τουρισμού και τη σημασία του στην ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Θα αναφερθούμε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στον θρησκευτικό τουρισμό. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με την τουριστική πολιτική σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ-επίπεδη διακυβέρνηση και την ενίσχυση δράσεων που στοχεύουν στη συνεργασία, συνέργεια και ενεργοποίηση όλων των εταίρων (stakeholders). Τέλος, θα εστιάσουμε στην περίπτωση της Πάτρας, όπου μέσω της SWOT ανάλυσης θα δούμε πώς ο θρησκευτικός τουρισμός θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός brand name με ένα μοναδικό, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μέσω της παρουσίασης των θέσεων των βασικών εμπλεκομένων εταίρων της θα καταλήξουμε σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης της Πάτρας σε προορισμό θρησκευτικού ενδιαφέροντος εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας.
City Branding: The promotion of the city of Patras as a religious tourism destination
Keywords: Τουρισμός; Τουρισμός--Ελλάδα; Βιώσιμη ανάπτυξη--Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη; Τουρισμός; Τουριστικός προορισμός; Εναλλακτικές μορφές τουρισμού; Θρησκευτικός-προσκυνηματικός τουρισμός; Στοχευμένες δράσεις