Άθληση ΑΜΕΑ και Κοινωνική Ένταξη - Λιάκος, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σε όλες τις κοινωνίες, όπως και στην ελληνική, τα άτομα με αναπηρία παρέμεναν στο κοινωνικό περιθώριο. Τις τελευταίες, όμως, δεκαετίες καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και την όσο το δυνατόν ομαλότερη και απρόσκοπτη ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο. Έχει παρατηρηθεί και αποδειχθεί ότι η ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό συμβάλλει στην ανάπτυξη των κοινωνικών τους σχέσεων, στον επαναπροσδιορισμό των ικανοτήτων – δεξιοτήτων τους, στην αυτοβελτίωση της εικόνας τους και εν γένει στην αυτονομία τους και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους. Η παρούσα, λοιπόν, εργασία στοχεύει, μέσω βιβλιογραφικών αναφορών, να διερευνήσει πώς η σωματική άσκηση μπορεί να εξαλείψει τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας των ατόμων με αναπηρία εντάσσοντας τα σε ένα περιβάλλον αποδοχής και σεβασμού.
Keywords: Άτομα με ειδικές ανάγκες - Κυβερνητική πολιτική; Φυσική κατάσταση για άτομα με ειδικές ανάγκες; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Κοινωνικές απόψεις; Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Διακρίσεις στον αθλητισμό; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Ενσωμάτωση; People with disabilities - Government policy; Physical fitness for people with disabilities; People with disabilities - Social conditions; Physical education for children with disabilities; Sports for people with disabilities; Discrimination in sports; Integration of people with disabilities; ΑμεΑ; Προσβασιμότητα; Άθληση; Ένταξη; Disability; Accessibility; Sports; Integration