Χρηστή Διακυβέρνηση και η πρόσληψη της Διαφθοράς. Κανονιστικές προϋποθέσεις και Αρχές Πολιτικής για την Κυβερνητική Λειτουργία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ - Ορφανού, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Ολοένα και περισσότερο η Διαφθορά αποτελεί απειλή για την ανάπτυξη κρατών που βρίσκονται σε μετάβαση, δημιουργώντας την άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί με σύγχρονα εργαλεία, ιδιαίτερα μέσω της Χρηστής Διακυβέρνησης. Η Διαφθορά, ένα φαινόμενο που ξεκινά από τον άνθρωπο και τελειώνει σε αυτόν, συχνά μεταβάλλεται και αποκτά διαφορετικές ερμηνείες, γεγονός που την καθιστά πολύπλοκη, διόλου μετρήσιμη και προς ιδιαίτερο χειρισμό. Κεντρικό επιχείρημα αυτής της διατριβής, είναι ότι η πάταξη της Διαφθοράς προϋποθέτει την αλλαγή του τρόπου που ο άνθρωπος την προσλαμβάνει, καθώς και την υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας και ηθικής, ο οποίος θα χαρακτηρίζει τη Δημόσια Διοίκηση που συνδέεται άμεσα με τους πολίτες. Επιπλέον, μέσω του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, τονίζεται η ανάγκη για ισορροπία του πολιτικού και διοικητικού συστήματος κάθε χώρας, ώστε η ίδια να επιβιώσει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Μέσω διακυβερνητικών και υπερεθνικών συνεργασιών, αξιοποιούνται τα θετικά στοιχεία που φέρει κάθε νέα αλλαγή και με τα οποία οι χώρες αυξάνουν την ισχύ τους στο διεθνές γίγνεσθαι.
Good Governance and the perception of Corruption. Regulatory Requirements and Policy Principles for Government Functioning in the European Union and OECD Context
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διαφθορά--Ελλάδα; Πάταξη Διαφθοράς; Χρηστή Διακυβέρνηση; Κυβερνητική Πολιτική; Δημόσια Διοίκηση; Ελλάδα