Πληροφοριακά συστήματα στην εκπαίδευση. Μελέτη περίπτωσης myschool - Κατσούλας, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι, να διερευνηθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας που καθημερινά χρησιμοποιούν το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και να αναδειχθεί πόσο έχει συμβάλει στις διοικητικές και οργανωτικές λειτουργιές της Σχολικής Μονάδας. Επίσης να αποτυπωθεί η αναγκαιότητα επέκτασης του για περεταίρω αξιοποίηση για άμεση ενημέρωση από τους γονείς και τους μαθητές μέσω έξυπνων συσκευών. Για να επιτευχθεί ο παραπάνω σκοπός, η εργασία χωρίστηκε σε δύο μέρη (ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ και ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ). Το πρώτο μέρος (ΘΕΩΡΙΑ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ) χωρίζεται σε τρία κεφάλαια: Κεφάλαιο 1ο: Ορισμοί, Βασικές έννοιες για τα Πληροφοριακά Συστήματα. Κεφάλαιο 2ο: Πληροφοριακά Συστήματα στην Εκπαίδευση, καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και προτάσεις βελτίωσης σύμφωνα με υπάρχουσες μελέτες. Κεφάλαιο 3ο: Σύντομη περιγραφή των λειτουργιών του Πληροφοριακού Συστήματος myschool που τέθηκε σε λειτουργία από τις αρχές του 2014 σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και τις δομές της διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ). Στο δεύτερο μέρος (ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ) στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στη μεθοδολογία (ταυτότητα, εργαλείο, αξιοπιστία, εγκυρότητα) και τα στάδια που ακολουθήσαμε για την διεξαγωγή της έρευνας. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν (ερευνητικά ερωτήματα) προκειμένου να εντοπιστεί ο βαθμό της αποτελεσματικότητας του πληροφοριακού συστήματος myschool, στην οργάνωση και διοίκηση των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μ.Δ.Ε. 267
Keywords: Οργάνωση; Πληροφοριακό σύστημα; Διοίκηση σχολικής μονάδας; myschool; Διοικητικές εργασίες; Τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών