Μεταδημοκρατία : Θεωρητικό πλαίσιο και κριτική αποτίμηση - Ποριάζη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η μεταδημοκρατία ως όρος φέρει τη σφραγίδα του βρετανού επιστήμονα Colin Crouch, ο οποίος με το ομώνυμο βιβλίο του το 2004 έθεσε το πλαίσιο ανάπτυξης και εδραίωσης του φαινομένου αυτού. Περιγράφει την κατάσταση του τρέχοντος και του μελλοντικού πολιτικοκοινωνικού συστήματος των δυτικών κυρίως χωρών, το οποίο αν και καλείται δημοκρατία, ουσιαστικά συνιστά μια επίφασή της, μια παρακμιακή κατάσταση, η οποία κάνει την εμφάνισή της στο τέλος του 20ου αιώνα. Ως φαινόμενο η μεταδημοκρατία επέρχεται ως απότοκο πολλών αιτιών που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις μεταβολές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και των θεσμών. Κρίσιμες είναι οι συνέπειές της τόσο στην πολιτική ζωή, όσο και στον τρόπο διαβίωσης των πολιτών σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η επίδραση και οι συνέπειες στους θεσμούς και στην ίδια τη δημοκρατία είναι σφοδρές και δύσκολα αναστρέφονται.
Post-democracy : theoretical framework and critical assessment
Keywords: Δημοκρατία; Πολιτική συμμετοχή; Μεταδημοκρατία; Δημοκρατία; Θεσμοί; Παρακμή