Πρακτική Προσέγγιση Στρατηγικού Σχεδιασμού στον Ε.Ο.Τ.: Μελέτη Εφαρμογής στην Λειτουργική Στρατηγική Μάρκετινγκ του Τουριστικού Προϊόντος - Αλεξίου, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι να παρουσιάσει το στρατηγικό σχεδιασμό για τον ΕΟΤ. Για το σκοπό αυτό αρχικά παρουσιάζονται κάποια βασικά στοιχεία για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόβαθρο. Έπειτα γίνεται ανάλυση της στρατηγικής του ΕΟΤ σχετικά με το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Προκειμένου να μπορούν να καταπολεμηθούν τα προβλήματα της εποχικότητας καθώς και οι αρνητικές επιδράσεις της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, γίνεται προσπάθεια από τον ΕΟΤ για τη δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος απομακρυσμένο από το πρότυπο του ήλιου και της θάλασσας, ενώ προωθείται η Ελλάδα σαν σύνολο και όχι σαν μεμονωμένες περιοχές. Αυτή η πρακτική έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός νέου brand γύρω από την Ελλάδα, καθώς και τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος το οποίο θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικό. Στο στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού συμμετέχουν πολλοί φορείς. Το στρατηγικό αυτό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί από το αρμόδιο υπουργείο ενώ υπεύθυνος για την εφαρμογή του είναι ο ΕΟΤ. Παράλληλα παρουσιάζονται και τα στοιχεία του μείγματος μάρκετινγκ τα οποία χρησιμοποιεί ο ελληνικός οργανισμός τουρισμού για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικά αποτελέσματα, εφόσον η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους είκοσι κορυφαίος προορισμούς του κόσμου.
Practical stategic planning approach to G.N.T.O.: Case Study to the Operational Marketing Strategy Tourism Product
Keywords: Τουρισμός -- Ελλάδα; Τουρισμός -- Μάρκετινγκ; Στρατηγικός Σχεδιασμός; Τουρισμός -- Οικονομικές Απόψεις; Ανάπτυξη; ΕΟΤ; Τουριστικό Προϊόν; Τουριστική Ανάπτυξη; Προώθηση Τουριστικού Προϊόντος