Το κουκλοθέατρο ως εργαλείο για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της Αειφορίας. Μια έρευνα δράσης σε μαθητές Νηπιαγωγείου. - Ταουσάνη, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα εργασία αποτελεί καταγραφή της έρευνας που μελετά κατά πόσο το κουκλοθέατρο και οι σχετικές με αυτό δραστηριότητες μπορεί να αποδειχτούν αποτελεσματικές στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών προσχολικής ηλικίας. Χωρίζεται ουσιαστικά σε τέσσερα μέρη, το θεωρητικό πλαίσιο, τη μεθοδολογία της έρευνας, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα. Υπάρχει φυσικά η απαιτούμενη βιβλιογραφία, που τεκμηριώνει επιστημονικά και βιβλιογραφικά όσα αναπτύσσονται, και παράρτημα με φωτογραφικό υλικό από τα εργαστήρια και άλλο χρήσιμο υλικό. Ξεκινώντας και θέτοντας το πλαίσιο, παρουσιάζεται σύντομα η διαδρομή του κουκλοθεάτρου αλλά και του θεάτρου σκιών από την αρχαιότητα μέχρι το παρόν. Γίνεται αναφορά στα διάφορα είδη θεατρικής κούκλας και εξηγείται πώς το κουκλοθέατρο τοποθετήθηκε στην τάξη ως ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό εργαλείο. Στη συνέχεια, προσεγγίζονται έννοιες όπως περιβάλλον και αειφορία και παρουσιάζεται η εμπλοκή τους στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Γίνεται αναφορά στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην ενσωμάτωση της Αειφορίας σε αυτήν ως ρυθμιστικός παράγοντας για τον επαναπροσανατολισμό της μάθησης. Ακολούθως περιγράφεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο που μόλις τέθηκε. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ποιο είναι το ερευνητικό ερώτημα κι εξηγείται ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ερευνητική μέθοδος για τη διερεύνησή του. Ορίζεται ο ερευνητικός πληθυσμός και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για να συλλεχθούν τα δεδομένα. Στην πορεία, γίνεται περιγραφή της σχεδίασης των εργαστηρίων και αμέσως μετά καταγράφονται οι δώδεκα παρεμβάσεις. Η καταγραφή των εργαστηρίων είναι αρκετά λεπτομερής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοχοθεσία, απομαγνητοφωνημένα ηχητικά ντοκούμεντα, σημειώσεις από τα ημερολόγια της ερευνήτριας και της κριτικής φίλης, φωτογραφικό υλικό. Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα, για την εξαγωγή των οποίων αξιοποιείται η μέθοδος της τριγωνοποίησης (ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια). Γίνεται παράθεση γραφημάτων, πινάκων, αναλύσεων δεδομένων από την οπτική της ερευνήτριας και της κριτικής φίλης. Συμπερασματικά και κρίνοντας από τα αποτελεσμάτα που αφορούν στη συγκεκριμένη έρευνα, θα έλεγε κανείς ότι πράγματι η ενασχόληση των παιδιών Νηπιαγωγείου με δραστηριότητες κουκλοθεάτρου, ενισχύει τις φιλοπεριβαλλοντικές τους στάσεις. Η εργασία ολοκληρώνεται με το βιβλιογραφικό κατάλογο και το παράρτημα που περιλαμβάνει το ερωτηματολόγιο που δόθηκε στα νήπια, φωτογραφικό υλικό καθώς και τις υπεύθυνες δηλώσεις που συμπλήρωσαν οι γονείς και κηδεμόνες των νηπίων για να επιτρέψουν τη συμμετοχή των νηπίων στο πρόγραμμα.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Κουκλοθέατρο; Θέατρο σκιών; Έρευνα δράσης; Περιβαλλοντική εκπαίδευση; Αειφόρο σχολείο; Οικολογία; Δημιουγική σκέψη; Αναστοχασμός; Ανακύκλωση; Συνεργασία; Επικοινωνία; Αλλαγή; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Κουκλοθέατρο; Θέατρο σκιών; Έρευνα δράσης; Περιβαλλοντική εκπαίδευση; Αειφόρο σχολείο; Οικολογία; Δημιουργική σκέψη; Αναστοχασμός; Ανακύκλωση; Συνεργασία; Επικοινωνία; Αλλαγή; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση