Διερεύνηση των επιπέδων στρες και φόβου απο την πιθανότητα επαφής και νόσησης με Covid-19 καθώς και της ψυχικής ανθεκτικότητας σε σχέση με την ποιότητα ζωής σε επαγγελματίες υγείας ,ασθενείς με χρόνια νοσήματα,καθώς και στον γενικό πληθυσμό στο Νομό Αχαΐας. - Παναγοπούλου, Χρυσάνθη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν να διερευνηθεί η επίδραση που έχει ασκήσει η πανδημία Covid-19 στην ζωή των πολιτών. Συγκεκριμένα, στόχο της έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση και η καταγραφή των επιπέδων φόβου που προκαλεί η πανδημία στους πολίτες, η διερεύνηση και η καταγραφή του βαθμού στον οποίο ο ιός Covid-19 προκαλεί στιγματισμό, η διερεύνηση και καταγραφή των επιπέδων άγχους που βιώνουν οι πολίτες λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Ακόμα, στόχο αποτέλεσε η διερεύνηση και καταγραφή των στρατηγικών και των τεχνικών που χρησιμοποιούν οι πολίτες για να διαχειρίζονται το άγχος που προκαλεί η πανδημία, η διερεύνηση και η καταγραφή των επιπέδων ψυχικής ανθεκτικότητας που αναπτύσσουν οι πολίτες σήμερα, καθώς και η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής και των διαστάσεων αυτής. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν συνολικά 623 άτομα, τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώσουν συνολικά έξι (6) ερωτηματολόγια με ερωτήσεις κλειστού τύπου. Τα αποτέλεσμα της έρευνας επιβεβαιώνουν την επίδραση της πανδημίας σε διάφορες διαστάσεις του φόβου και του άγχους των πολιτών, καθώς και της ποιότητας ζωής τους. Η επίδραση αυτή, όμως, φαίνεται πως είναι μικρότερη από αυτή που καταγράφεται σε προηγούμενες έρευνες, κυρίως αυτές που πραγματοποιήθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013431 cd
Keywords: COVID-19 (Ασθένεια) -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; COVID-19 (Ασθένεια) -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα-- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασία και εργαζόμενοι -- Ελλάδα -- Υγεία και υγιεινή -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασία και εργαζόμενοι -- Ελλάδα -- Μέτρα ασφαλείας -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Βιομηχανική ασφάλεια -- Ελλάδα; Βιομηχανική υγιεινή -- Ελλάδα; Ποιότητα ζωής -- Ελλάδα; Πανδημία; Φόβος; Άγχος; Ποιότητα ζωής; Στίγμα; Ερωτηματολόγιο; Γενικός πληθυσμός; Ανθεκτικότητα; Pandemic; Fear; Anxiety; Quality of life; Stigma; Questionnaire; General population; Resilience