Δημοσιονομική αποκέντρωση και Δήμοι. Κριτική θεώρηση της εφαρμογής του Καλλικράτη - Καλμποκίνης, Στυλιανός (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα εργασία περιγράφει τη δημοσιονομική αποκέντρωση στην Ελλάδα και τον τρόπο κατανομής των οικονομικών πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση και τους Δήμους. Παρουσιάζονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη στις οποίες αποτυπώνεται το ισχύον σύστημα κατανομής των πόρων. Μετά την ανάλυση των σχετικών διατάξεων του Καλλικράτη και την παρουσίαση θέσεων και απόψεων για το θέμα, η εργασία καταλήγει στην αποτίμηση του υφιστάμενου πλαισίου και σε προτάσεις βελτίωσής του. Για τη συγγραφή της εργασίας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίστηκε σε βιβλιογραφική ανασκόπηση, με μελέτη ελληνικής βιβλιογραφίας, του νομοθετικού πλαισίου και του Συντάγματος, καθώς και κειμένων από διαδικτυακές πηγές.
Fiscal decentralization and the Municipalities. Evaluation review of the implementation of “Kallikrates”
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Οικονομική πολιτική; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Αποκέντρωση; Δημοσιονομική αποκέντρωση; Φορολογική αποκέντρωση; Πόροι; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης