Αξιολόγηση Ήπιων Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού μέσω της χρήσης Ερωτηματολόγιου - Μαυρομμάτη, Ελπινίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η επαγγελματική σταδιοδρομία αποτελεί ένα σημαντικό μέσο με το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να πραγματοποιήσει πολλούς σημαντικούς στόχους. Συνεπώς τόσο η επιβίωση και η ανεξαρτητοποίηση ενός ατόμου, όσο και η προσωπική, αλλά και η κοινωνική εξέλιξη που του προσφέρει η επαγγελματική αποκατάσταση αποτελούν σημαντικά και αναγκαία για την «ευτυχία» του. Το επάγγελμα εκτός από την οικονομική εξασφάλιση που προσφέρει στο άτομο του παρέχει και τη δυνατότητα για επικοινωνία και συνεργασία με άλλα άτομα και έτσι να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τη δημιουργικότητα του. Η επαφή με τον εργασιακό χώρο γενικότερα του εξασφαλίζει την ανάγκη για επαφή με τους άλλους ανθρώπους, καθώς η κοινωνικοποίηση αποτελεί έμφυτο χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Αναμφίβολα η συνεργασία με τους άλλους ανθρώπους για να είναι αποτελεσματική, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη και η καλλιέργεια Ήπιων Δεξιοτήτων ”Soft Skills”, όπως η ενσυναίσθηση, η επίλυση προβλημάτων και οι επαγγελματικές αξίες. Σημαντική επίσης είναι και η συναισθηματική νοημοσύνη του ατόμου διότι τα χαρακτηριστικά της αποτελούν κύριο παράγοντα για την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και εξασφαλίζουν τόσο την επαγγελματική επιτυχία του ατόμου όσο και την προσωπική. Συνεπώς το άτομο δε θα πρέπει να εστιάζει μόνο στις τεχνικές και εξειδικευμένες δεξιότητες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την επαγγελματική του πορεία, αλλά να καλλιεργεί και τις ήπιες, οι οποίες αναμφίβολα αποτελούν τις δεξιότητες εκείνες που βοηθούν το άτομο να ξεπεράσει τα προσωπικά του όρια, και να αντιμετωπίζει κάθε φορά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Γενικά οι ήπιες δεξιότητες αναπτύσσουν στο άτομο την ικανότητα εκείνη που το ενεργοποιεί για δέσμευση και δράση για ένα βιώσιμο μέλλον. Με τη παρούσα έρευνα θα διερευνηθεί η αξιολόγηση των Ήπιων Δεξιοτήτων ατόμων που ανήκουν σε ένα εργατικό δυναμικό. Η αξιολόγηση αυτή θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση ερωτηματολόγιου, με κλίμακα Likert. Θα μοιραστεί σε άτομα εταιρείας Τηλεπικοινωνιών, τμήμα σχεδίασης και σε Ναυτιλιακή εταιρεία πλοίων, τμήμα υποστήριξης δικτύων. Η εγκυρότητα του ερωτηματολογίου για τις Ήπιες Δεξιότητες «Soft Skills» του προσωπικού θα ελεγχθεί με ποιοτική έρευνα. Ο βασικός στόχος της έρευνας αυτής είναι να εξεταστεί η συγκριτική αξία και η αξιοπιστία του ερωτηματολογίου για τις Ήπιες Δεξιότητες «Soft Skills» ενός εργατικού δυναμικού. Η ύπαρξη πιστοποιημένου ερωτηματολογίου θα λειτουργήσει ως στοιχείο αναφοράς για την ποιοτική αξιολόγηση και αξιοπιστία των δεδομένων. Η σύγκριση αυτή θα βοηθήσει στην επισήμανση πως ακόμη και με ένα πιο σύντομο ερωτηματολόγιο, είναι δυνατόν να συγκριθούν τα αποτελέσματα με αυτά από πιο εκτενή ερωτηματολόγια. Έτσι το γεγονός αυτό μπορεί να παρέχει ενδείξεις για τη συνέπεια και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, όσον αφορά την οικονομία του χρόνου, την ευκολία συμπλήρωσης και εντέλει την αποτελεσματικότητα της ανάλυσης. Χρονική Οικονομία: Ένα πιο σύντομο ερωτηματολόγιο μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο για τους ερωτηθέντες και τους ερευνητές, καθιστώντας την έρευνα πιο εύκολη στην υλοποίηση και την ανάλυση. Ευκολία Συμπλήρωσης: Πιο σύντομα ερωτηματολόγια μπορεί να είναι πιο ελκυστικά για τους συμμετέχοντες, ενθαρρύνοντάς τους να συμμετέχουν περισσότερο. Αποτελεσματικότητα Ανάλυσης: Η ανάλυση πιο σύντομων ερωτηματολογίων μπορεί να είναι πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική, επιτρέποντας στους ερευνητές να εστιάσουν σε συγκεκριμένες πτυχές των αποτελεσμάτων. Έτσι, ακόμη και όταν ένα ερωτηματολόγιο είναι πιο σύντομο, η έρευνα παραμένει σημαντική καθώς μπορεί να παρέχει χρήσιμες ενδείξεις και πληροφορίες για το θέμα που εξετάζεται.
Μ.Δ.Ε. 82
Keywords: Ήπιες δεξιότητες; Συναισθηματική νοημοσύνη; Επαγγελματική ανάπτυξη; Soft skills; Emotional intelligence; Career development; Ήπιες Δεξιότητες; Ενσυναίσθηση; Επαγγελματική Ανάπτυξη; Soft Skills; Empathy; Professional Development