Οι ιδιωτικοποιήσεις στις υποδομές και ειδικότερα στον στρατηγικό κλάδο των μεταφορών. Η σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Μια συγκριτική μελέτη των δημόσιων πολιτικών. - Σκαράκη, Αντιγόνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν ένα σύγχρονο ζήτημα που συχνά μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, λόγοι όπως η ένταξη στην Οικονομική Νομισματική Ένωση και η δυσχερής οικονομική κατάσταση της χώρας οδήγησαν στην εφαρμογή αυτής της δημόσιας πολιτικής. Η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις. Οι δρώντες όπως και τα συμφέροντα ήταν πολλά με αποτέλεσμα να απουσιάζει η κοινωνική συναίνεση. Πάντως, η αξιολόγηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία γιατί οι παράγοντες που πρέπει να μελετηθούν είναι πολλοί και κάθε περίπτωση παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Όσον αφορά τις δύο μελέτες περίπτωσης, η ιδιωτικοποίηση με τα έως τώρα δεδομένα ήταν η βέλτιστη επιλογή με τα πλεονεκτήματα να υπερτερούν.
Privatizations in infrastructures and in particular in the strategic sector of transport. The sign of a Concession Agreement for 14 regional airports and the Piraeus Port Authority S.A.. A comparativestudy of the public policies.
Keywords: Ιδιωτικοποίηση; Αεροδρόμια; Δημόσια πολιτική; Ιδιωτικοποήσεις; ΤΑΙΠΕΔ; COSCO; Fraport; Περιφερειακά αεροδρόμια