Η δραματική τέχνη στην εκπαίδευση ως μέσο διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής γραμματείας σε μαθητές Β΄ Γυμνασίου. - Γούση, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται να διερευνηθεί η συμβολή της δραματικής τέχνης στη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και συγκεκριμένα η χρήση των δραματικών τεχνικών, ως μέσο διδασκαλίας, στο μάθημα των Ομηρικών Επών: Ιλιάδα σε μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. Η έρευνα μέχρι τώρα, έχει δείξει ότι η διδασκαλία με θεατρικές τεχνικές, ως μορφή βιωματικής μάθησης προσφέρει την εμπειρία ενός νέου περιβάλλοντος μάθησης μέσα στο οποίο δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε οι μαθητές να αναζητήσουν τη νέα γνώση ενώ παράλληλα επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους απέναντι στον εαυτό τους και στους σημαντικούς «άλλους» . Προκειμένου να διερευνήσουμε τον ρόλο της δραματικής τέχνης ως μέσου διδασκαλίας της Ιλιάδας, αξιοποιήσαμε τη μέθοδο της μελέτης περίπτωσης στην σχολική τάξη. Το ερευνητικό δείγμα απαρτίστηκε από δύο τμήματα μαθητών Β΄Γυμνασίου του Γενικού Γυμνασίου Κουτσοποδίου. Η ομάδα των μαθητών που αποτέλεσαν την πειραματική ομάδα, συμμετείχε σε δώδεκα διδασκαλίες-παρεμβάσεις, με τη χρήση δραματικών τεχνικών ενώ η ομάδα ελέγχου συμμετείχε στην διδασκαλία με την τυπική μέθοδο διδασκαλίας. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα εστίασε στη μελέτη των στάσεων των μαθητών ως προς το γνωστικό αντικείμενο σε ότι αφορά στην κατανόηση και ερμηνευτική προσέγγιση του κειμένου ενώ συγχρόνως παρατηρήθηκαν οι αλλαγές στον βαθμό της εμπλοκής, της κινητοποίησης και του ενδιαφέροντος των μαθητών ως προς το γνωστικό αντικείμενο. Επίσης δόθηκε έμφαση στην παρατήρηση της σχέσης και αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους μαθητές και τον διδάσκοντα κατά τη διδασκαλία. Επιπλέον, η διερεύνηση των παραπάνω, μας επέτρεψε να ερευνήσουμε την αναγκαιότητα ένταξης της δραματικής τέχνης, ως μεθοδολογικού εργαλείου στη διδασκαλία τόσο των φιλολογικών μαθημάτων όσο και άλλων γνωστικών αντικειμένων. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μετά από την εφαρμογή της δραματικής τέχνης στη διδασκαλία της Ιλιάδας στην πειραματική ομάδα και την εφαρμογή της παραδοσιακής μεθόδου διδασκαλίας στην ομάδα ελέγχου. Για την αξιολόγηση των διδακτικών παρεμβάσεων και τη συγκριτική ανάλυση της επίδρασης των δραματικών τεχνικών στη διδασκαλία της Ιλιάδας χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο της Φανουράκη (2010) . Επιπλέον για τη δημιουργία μιας σαφέστερης εικόνας της υπό μελέτη διδασκαλίας αξιοποιήθηκε η ποιοτική μέθοδος της συμμετοχικής παρατήρησης. Για την ποσοτική ανάλυση των δεδομένων του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό SPSS ενώ για την ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων, η στρατηγική της θεματικής ανάλυσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η δραματική τέχνη στην εκπαίδευση, συμβάλλει θετικά στη διδασκαλία των Ομηρικών Επών: Ιλιάδα. Οι μαθητές ενεπλάκησαν σε μεγαλύτερο βαθμό στην εκπαιδευτική διαδικασία, ανέπτυξαν ένα διαφορετικό τρόπο συνύπαρξης με τον εκπαιδευτικό, ενδυνάμωσαν τις μεταξύ τους σχέσεις και έδειξαν ενδιαφέρον ως προς το διδασκόμενο μάθημα καθώς το θεώρησαν πρωτότυπο και δημιουργικό σε σύγκριση με τον παραδοσιακό-δασκαλοκεντρικό τρόπο προσέγγισης του μαθήματος. Η αναγκαιότητα διαφοροποίησης της διδακτικής μεθοδολογίας τονίζεται τόσο μέσα από τις απόψεις των μαθητών που εξέφρασαν την επιθυμία τους να διδαχτούν με θεατρικές τεχνικές περισσότερα φιλολογικά μαθήματα όσο και μέσα από τις προτάσεις τους για εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας πέραν των θεατρικών τεχνικών
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Βιωματική μάθηση; Διδακτική της αρχαίας ελληνικής γραμματείας; Διδακτική μεθοδολογία; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Βιωματική μάθηση; Διδακτική μεθοδολογία; Διδακτική της αρχαίας ελληνικής γραμματείας