Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα, πολιτιστικός οργανισμός με δυναμική παρουσία στην ελληνική περιφέρεια - Ρηγάκου, Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Ο προβληματισμός για το ρόλο της πολιτιστικής δράσης, μέσα στη σημερινή δύσκολη καθημερινότητα, αποτέλεσε την αφορμή προσανατολισμού του θέματος αυτής της εργασίας. Η παρούσα εργασία επιχείρησε να αναδείξει μια πολιτιστική μονάδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα, που έχει δημιουργήσει έντονη δράση μέχρι σήμερα. Ανιχνεύτηκαν οι παράμετροι της οργάνωσης και διαχείρισης που χρησιμοποιήθηκαν και διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα και επάρκεια των, προκειμένου αυτή η οικονομική μονάδα να αντιμετωπίσει δημιουργικά τις προκλήσεις του μέλλοντος. Στη προσπάθεια προσέγγισης των παραπάνω στόχων έγινε αρχικά επισκόπηση βιβλιογραφίας σχετικής τόσο σε θέματα Πολιτισμού, όσο και σε θέματα Οργάνωσης & Διαχείρισης Πολιτιστικών Μονάδων. Εκτός από τα την αναζήτηση πληροφόρησης σε ακαδημαϊκές πηγές, επελέγη η μεθοδολογία της ποιοτικής έρευνας για τη μελέτη του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος. Πιο συγκεκριμένα από τα είδη της ποιοτικής έρευνας επελέγη η μέθοδος της Μελέτης Περίπτωσης (case study), μέσω της οποίας συλλέγονται δεδομένα που περιγράφουν ένα μεμονωμένο πρόσωπο, ένα συμβάν, μια ομάδα ή ένα ίδρυμα. (Yin, 2003). Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι μέσω του αλληλοσεβασμού και της ισοτιμίας που διακρίνει το ανθρώπινο δυναμικό σε όλη τη διοικητική βαθμίδα είναι αυτό που οδήγησε στην επιτυχία, αλλά και στη διατήρηση αξιών και αρχών που τέθηκαν από τον εμπνευστή του Γεώργιο Σαϊνόπουλο.
Sainopoulos Foundation, a cultural organization with a dynamic presence in the district of Peloponnese
Keywords: Πνευματικά ιδρύματα και οργανώσεις; Οργάνωση πολιτιστικών μονάδων; Σαϊμοπούλειο Ίδρυμα