Καινοτόμα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων: διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Ψαθά, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Το ζήτημα της καινοτομίας στην εκπαίδευση έχει απασχολήσει και συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο για τα εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως. Κατά καιρούς η ελληνική πολιτεία έχει εισάγει πολλά καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την προώθηση της δημιουργικότητας στο σχολείο. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, τα οποία αποτελούν πια θεσμό για την ελληνική εκπαίδευση. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια παρουσίασης της συμβολής των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στο ελληνικό σχολείο. Σκοπός της έρευνας είναι να αποδειχθεί ότι η ενασχόληση με τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, αποτελεί μια ευκαιρία εισαγωγής νέων παιδαγωγικών μεθόδων που οδηγούν στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αυτό επιχειρείται μέσα από τη διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τον βαθμό επίτευξης των στόχων των προγραμμάτων, την αναγκαιότητα ύπαρξης και την αποτελεσματικότητα τους. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η φιλοσοφία των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, το θεσμικό τους πλαίσιο και η ιστορική αναδρομή της εμφάνισής τους στην ελληνική σχολική πραγματικότητα. Επίσης, περιλαμβάνεται η βιβλιογραφική επισκόπηση μέσα από την οποία εντοπίζεται ένα κενό ως προς τη διερεύνηση του συνόλου των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Ακολουθεί το ερευνητικό μέρος στο οποίο παρουσιάζεται η μεθοδολογία της έρευνας, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματά της. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 132 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των περιοχών Λάρισας και Γ’ Αθήνας (με επιλογή βολικής δειγματοληψίας), οι οποίοι είχαν συστηματική εμπλοκή με την υλοποίηση Προγραμμάτων και απάντησαν στο ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε για τους σκοπούς της έρευνας. Μέσα από τα πορίσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων αποτελούν μια ευκαιρία οι μαθητές να ασχοληθούν με θέματα που τους απασχολούν και να εισαχθούν νέες παιδαγωγικές μέθοδοι που αλλάζουν το σχολικό κλίμα αλλά κυρίως τη στάση των μαθητών προς το σχολείο.
Αριθμός Εισαγωγής: 012563 cd
Keywords: Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους; Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι; Εκπαίδευση και κράτος; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων; Καινοτόμες δράσεις; Ευέλικτη Ζώνη; Διαθεματικότητα; Νέες παιδαγωγικές μέθοδοι; Δημιουργική σκέψη; Αντιλήψεις εκπαιδευτικών; Programs of School Activities; Innovative actions; Flexible Zone; Cross-thematic integration; New teaching methods; Creative thinking; Teacher's concepts