Η ευθύνη του ανθρώπου στα έργα Οιδίπους Τύραννος, Αντιγόνη, Αίας του Σοφοκλή. - Παπαχρήστου, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η ευθύνη του ανθρώπου ως έννοια διαμορφώνεται σύμφωνα με την λεπτομερή εξέταση του Σοφοκλή, ο οποίος επιστρέφει ξανά και ξανά σε όλες εκείνες τις ιδιότητες του ανθρώπου που τη διαμορφώνουν. Αυτή η εργασία κατευθύνει την προσοχή στον χαρακτήρα των ηρώων, στις αξίες, στην πολύτιμη διορατικότητά τους και τα συναισθήματά τους. Με αυτόν τον τρόπο η ευθύνη του ανθρώπου γίνεται η θεματική εξέταση των τριών έργων , αναδεικνύοντας το ανθρωποκεντρικό δράμα του Σοφοκλή.
Keywords: Σοφοκλής , 496-406 π.Χ. -- Οιδίπους Τύραννος; Σοφοκλής , 496-406 π.Χ. -- Αντιγόνη; Σοφοκλής , 496-406 π.Χ. – Αίας; Σοφοκλής , 496-406 π.Χ. – Θέματα, μοτίβα; Ευθύνη στη λογοτεχνία; Φιλοσοφία, Αρχαία, στη λογοτεχνία; Ελληνικό δράμα (Τραγωδία) -- Ιστορία και κριτική; Ελληνικό δράμα (Τραγωδία) -- Ηθικές απόψεις; Άνθρωπος; Ευθύνη; Συναίσθημα; Δικαιοσύνη; Οικογένεια; Αξίες; Φιλοσοφία; Αγάπη; Αισιοδοξία; Αναγέννηση; Ευδαιμονία; Θέατρο; Αλαζονεία; Κοινωνία; Τιμή; Ύβρις; Προσωπική δείξη; Δείξη; Αγαθός; Εσθλός; Ηρωικός κώδικας; Αιτία; Ελπίς; Ευγνωμοσύνη; Man; Responsibility; Feeling; Justice; Family; Values; Philosophy; Love; Optimism; Bliss; Theatre; Arrogance; Society; Honor; Insult; Personal deixis; Deixis; Agathos; Esthlos; Heroic code; Cause; Hope; Gratitude