Ο ρόλος του εκπαιδευτικού ηγέτη στην εισαγωγή καινοτομίας και αλλαγής στο σύγχρονο Σχολείο - Σκιτζή, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η σύγχρονη κοινωνία συνεχώς μεταβάλλεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέες ανάγκες σε όλους τους τομείς. Κάτω από την ομπρέλα των ραγδαίων εξελίξεων της κοινωνίας, η εκπαίδευση δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη. Για τον λόγο αυτό στο εκπαιδευτικό σύστημα εντάσσονται εκπαιδευτικές καινοτομίες, με στόχο να δημιουργήσουν νέα περιβάλλοντα μάθησης, αλλά και να αναπτύξουν στους μαθητές δεξιότητες που θα τους κάνουν να ανταποκριθούν με ευκολία στις απαιτήσεις της εποχής. Η παρούσα έρευνα διερευνά τις στάσεις και τις αντιλήψεις των σχολικών ηγετών, σχετικά με τον ρόλο που αναλαμβάνουν απέναντι στην εισαγωγή των εκπαιδευτικών καινοτομιών στο δημοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα, η έρευνα επιχειρεί να μελετήσει τον ρόλο που έχουν οι σχολικοί ηγέτες απέναντι στη διάχυση της καινοτομίας, να αποτυπώσει τις απόψεις που έχουν σχετικά με την υφιστάμενη καινοτομία και τα προγράμματα που εφαρμόζονται, να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία αλλά και να εντοπίσει προβλήματα και δυσκολίες που υπάρχουν στην διαδικασία εφαρμογής των καινοτομιών. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε η ποιοτική μέθοδος και το δείγμα αποτέλεσαν 8 σχολικοί ηγέτες από σχολικές μονάδες του Νομού Κορινθίας. Τα αποτελέσματα της έρευ- νας κατέδειξαν ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες από το σύνολο των εκπαιδευτικών μονάδων για να ενσωματώσουν τις καινοτομίες, ότι ο σχολικός ηγέτης είναι ο βασικός παράγοντας για την επιτυχή εισαγωγή τους όμως εμπόδιο στέκεται κυρίως η στάση των εκπαιδευτικών καθώς ακόμη δεν έχουν πειστεί για την χρησιμότητα τους και δεν έχουν την κατάλληλη κατάρτιση-ενημέρωση για τις καινοτομίες.
Αριθμός Εισαγωγής: 013673 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικές καινοτομίες -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα; Καινοτομία; Αλλαγή; Στυλ ηγεσίας; Ενσωμάτωση; Εμπλοκή; Συνεργασία; Innovation; Change; Leadership style; Integration; Engagement; Collaboration