Η τεχνολογία της μίκρο ενθυλάκωσης στη στήριξη της αυθεντικότητας του ελαιολάδου - Βερούτης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η ενθυλάκωση είναι μια διαδικασία με την οποία μικρά σωματίδια βασικών προϊόντων συσκευάζονται μέσα σε ένα υλικό για να σχηματίσουν μικροθυλάκια. Η ενθυλάκωση χρησιμοποιείται για μία μεγάλη ποικιλία μεθόδων όπως για παράδειγμα η προστασία των βρώσιμων ελαίων από οξείδωση και αύξηση της θρεπτικής αξίας των βρώσιμων ελαίων όπως το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα βασικότερα τρόφιμα της ανθρώπινης διατροφής. Το ελαιόλαδο παράγεται στις Μεσογειακές χώρες με την Ελλάδα να είναι μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές χώρες ελαιόλαδου με την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων και την παραγωγή ελαιόλαδου να λαμβάνει χώρα από την αρχαιότητα. Λόγω της υψηλής οικονομικής και διατροφικής του αξίας το ελαιόλαδο αρκετά συχνά νοθεύεται με άλλα έλαια χαμηλότερης ποιότητας. Αυτό το φαινόμενο οδηγεί σε εξαπάτηση των καταναλωτών για αύξηση του περιθωρίου κέρδους. Ο εντοπισμός του νοθευμένου ελαιόλαδου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την μείωση του φαινομένου αυτού. Ο εντοπισμός του νοθευμένου ελαιόλαδου μπορεί να πραγματοποιηθεί με αρκετές μεθόδους συμπεριλαμβανόμενης και της ενθυλάκωσης. Η ενθυλάκωση αποτελεί μία μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό του νοθευμένου ελαιόλαδου. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω από την ενθυλάκωση ουσιών στο ελαιόλαδο οι οποίες μπορούν να αναλυθούν και να ποσοτικοποιηθούν ώστε να εκτιμηθεί πιθανώς η ύπαρξη νοθείας.
The technology of micro encapsulation in support of olive oil authenticity
Αρ. Εισ.: 19 cd
Keywords: Ελαιοκαλλιέργεια; Ελαιόλαδο; Ποιοτικός έλεγχος; Ποιότητα ελαιολάδου; Ελαιόλαδο; Αυθεντικότητα; Ποιότητα; Οξείδωση; Υποβάθμιση; Διάρκεια ζωής