Η αποδοτικότητα του συστήματος δημόσιας υγείας - Παππά, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η δημόσια υγεία αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά πεδία δημόσιας πολιτικής με ισχυρή επίδραση στην ευημερία των πολιτών και την ποιότητα της ζωής τους. Ταυτόχρονα, αποτελεί έναν ουσιαστικό δείκτη δημοκρατίας, γιατί η αποτυχία κατοχύρωσης ισότιμων δυνατοτήτων πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας πλήττει ιδιαιτέρως τα ασθενέστερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα του πληθυσμού, και επιβαρύνει υπέρμετρα τα οικονομικά των οικογενειών με ιδιωτικές δαπάνες. Η μέριμνα αυτή φαίνεται ότι καθοδήγησε την εθνική πολιτική από τη δεκαετία 1980 με πολλές και σημαντικές επιτυχίες. Ωστόσο, αποτυχία σημειώθηκε στην αποδοτικότητα του συστήματος, καθώς η ραγδαία αύξηση της δημόσιας δαπάνης δεν συνδυάστηκε με την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, υποδομών ή την μείωση της ιδιωτικής δαπάνης. Αντιθέτως, είχε αρνητική επίδραση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας με αποτέλεσμα η περικοπή των δαπανών από το 2010 να θέσει στο επίκεντρο τις δαπάνες υγείας. Θα υποστηριχθεί ότι η αποδοτικότητα και βιωσιμότητα του συστήματος είναι στενά συνυφασμένη με την μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα. Θα διερευνηθούν ζητήματα όπως η λειτουργία των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, των διοικήσεων των μονάδων υγείας, της διαχείρισης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και της υστέρησης στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
The efficiency of the public health system
Keywords: Δημόσια υγεία--Ελλάδα; Υγειονομική πολιτική--Ελλάδα; Κοινωνική πρόνοια; Δημόσια Υγεία; Αποδοτικότητα; Κοινωνική ασφάλιση