Συγκριτική μελέτη φωτοβολταϊκού συστήματος – συστήματος ανεμογεννητριών για την κάλυψη απαιτήσεων ενεργειακής κοινότητας - Ραυτόπουλος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη των ενεργειακών απαιτήσεων μιας ενεργειακής κοινότητας και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων κάλυψής τους μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν μια καινοτόμο προσέγγιση στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης από συμβατικές πηγές, στην ενεργειακή αυτονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος της εργασίας είναι η ανάλυση των απαιτήσεων μιας τέτοιας κοινότητας και η αξιολόγηση των βέλτιστων τεχνολογικών επιλογών για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Αρχικά, πραγματοποιείται αναλυτικός προσδιορισμός των ενεργειακών αναγκών της κοινότητας, ώστε να καθοριστεί η απαιτούμενη παραγωγή ενέργειας. Λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ημερήσια και εποχική μεταβολή της κατανάλωσης, η προβλεπόμενη ζήτηση στο μέλλον και η αποδοτικότητα της χρήσης ενέργειας. Στη συνέχεια, εξετάζονται δύο διαφορετικές τεχνολογίες ΑΠΕ: ένα φωτοβολταϊκό σύστημα και ένα σύστημα ανεμογεννητριών. Για κάθε τεχνολογία, πραγματοποιείται τεχνική και οικονομική ανάλυση, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ενεργειακή απόδοση, η ευκολία εγκατάστασης, το αρχικό και λειτουργικό κόστος καθώς και η προσαρμοστικότητα σε μελλοντικές αλλαγές των ενεργειακών απαιτήσεων. Ακολουθεί συγκριτική αξιολόγηση των δύο συστημάτων με βάση αυτά τα κριτήρια, προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη λύση για τη συγκεκριμένη ενεργειακή κοινότητα. Τέλος τα αποτελέσματα της εργασίας προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενεργειακά αυτόνομων και βιώσιμων κοινοτήτων, ενισχύοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας και συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Comparative study of photovoltaic system - wind turbine system to meet energy community requirements
Keywords: Ενεργειακές κοινότητες; Ενεργειακές απαιτήσεις; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Φωτοβολταϊκά συστήματα; Ανεμογεννήτριες