Αναγνώριση, διαχείριση και προστασία γυναικών, θυμάτων εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, σε Γενικό Νοσοκομείο. - Γρηγοράκη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα μελέτη εστιάζει στον εντοπισμό και την προστασία γυναικών, θυμάτων εμπορίας με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση, από επαγγελματίες υγείας ενός Γενικού Νοσοκομείου του Νομού Αττικής. Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί μία παγκόσμια εγκληματική βιομηχανία, η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία σύγχρονη μορφή δουλείας και ένα από τα πιο επικερδή οργανωμένα εγκλήματα διεθνώς, μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Οι γυναίκες αποτελούν τα κυριότερα θύματα που διακινούνται από χώρα σε χώρα με σκοπό την καταναγκαστική πορνεία, μέσω των δικτύων διεθνικής σωματεμπορίας. Παρά τις διεθνείς απαγορεύσεις, περιστατικά εκδήλωσης τέτοιων εγκλημάτων εντοπίζονται σε όλο τον κόσμο και σχεδόν κάθε χώρα εμπλέκεται σε δίκτυα εμπορίας ανθρώπων, λειτουργώντας ως χώρα προέλευσης, διέλευσης, προορισμού των θυμάτων ή ακόμη και συνδυασμός όλων, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός δραστών παραμένει ατιμώρητος. Σκοπός της παρούσας έρευνας αποτελεί η διερεύνηση δυνατοτήτων παροχής υπηρεσιών αρωγής και προστασίας στις γυναίκες θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, από το προσωπικό υγείας. Μέσα από ημι-δομημένες συνεντεύξεις στους επαγγελματίες, θα συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα, τα οποία θα μας οδηγήσουν στη διεξαγωγή των δικών μας συμπερασμάτων.
Αριθμός Εισαγωγής: 012868 cd
Keywords: Γυναίκες -- Εκμετάλλευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Γυναίκες -- Κακοποίηση των -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Γυναίκες -- Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ελλάδα; Πορνεία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Οργανωμένο έγκλημα -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εμπορία ανθρώπων; Σεξουαλική εκμετάλλευση; Νομοθεσία; Δικαιώματα θυμάτων; Φορείς προστασίας; Trafficking in human beings; Sexual exploitation; Legislation; Victims' rights; Protection agencies