Η διερεύνηση των αντιλήψεων των μαθητών/τριών του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, για τον θεσμό του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου - Κουλίνου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα εργασία, η οποία έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση των αντιλήψεων των μαθητών/τριών για τον θεσμό του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, εντάσσεται στο χώρο της σχολικής παιδαγωγικής και προσεγγίζει τον θεσμό του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, από τη σκοπιά των μαθητών/τριών που φοιτούν σε αυτό. Σκοπός της ειδικότερα είναι η αναπαράσταση των αντιλήψεων και των προσδοκιών ως μέσο αποτίμησης του ρόλου του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου για την παροχή μιας νέας πραγματικότητας, ενός νέου λόγου, για τη δημιουργία μιας νέας παιδείας που θα εντάσσει στην Εκπαίδευση όλους τους πολίτες και ειδικά αυτούς που τη στερήθηκαν και τώρα την επιζητούν. Στο πρώτο μέρος της εργασίας επιχειρείται η παρουσίαση του θεσμού της Επαγγελματικής και της Εσπερινής Εκπαίδευσης με παράλληλη ιστορική αναδρομή. Εν συνεχεία, προσδιορίζονται οι όροι αντιλήψεις, κοινωνικός αποκλεισμός, κοινωνικές ανισότητες, σχολική διαρροή, σχολική αποτυχία και περιγράφονται τα χαρακτηριστικά και τα κίνητρα των συμμετεχόντων. Επίκεντρο δηλαδή του ενδιαφέροντος αποτελεί η θεωρητική και ιστορική προσέγγιση των διαφορετικών δομικών χαρακτηριστικών του θεσμού και περιεχομένου του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας γίνεται η παρουσίαση των ερευνητικών ερωτημάτων, οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα στοιχεία της ποσοτικής έρευνας τα οποία αντλήθηκαν με τη χρήση ερωτηματολογίου. Εν συνεχεία, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας απεικονιστικά και περιγραφικά και η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται με τη διατύπωση των συμπερασμάτων και των προτάσεων για το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο.
Αριθμός Εισαγωγής: 011877-011878 cd
Keywords: Επαγγελματική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Τεχνική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση ενηλίκων -- Ελλάδα; Μαθητές -- Ελλάδα; Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, Εσπερινή; Αντιλήψεις; Κοινωνικός αποκλεισμός; Κοινωνικές ανισότητες; Σχολική διαρροή; Σχολική αποτυχία; Μαθητής/τρια εσπερινής φοίτησης; Technical professional education, Vocational, evening; Beliefs; Social exclusion; Social inequalities; Social leakage; School failure; Student; Vocational study