Σχολική ηγεσία και καινοτομίες. Ποιος ο ρόλος των διευθυντών στην εισαγωγή και εφαρμογή καινοτομιών σε μια σχολική μονάδα. - Οικονόμου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η ανάδειξη των απόψεων των νηπιαγωγών σχετικά με την ικανότητα του στελεχικού δυναμικού να διαχειρίζεται τις υπάρχουσες καινοτομίες στην εκπαιδευτική πρακτική και να ενσωματώνει νέες. Επιλέχθηκε η ποσοτική ερευνητική μέθοδος για την ανάλυση δεδομένων, ενώ ως ερευνητικό εργαλείο για τη διερεύνηση των αντιλήψεων των νηπιαγωγών χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 100 νηπιαγωγοί, με ποσοστό ανταποκρισιμότητας 80%. Το δείγμα επελέγη με τη μέθοδο της ευκολίας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με κριτήριο την εύκολη πρόσβαση και την ανταποκρισιμότητά τους στην έρευνα. Από τις διμεταβλητές αναλύσεις της «εκμετάλλευσης» και της «εξερεύνησης» με τις ανεξάρτητες μεταβλητές, φαίνεται πως οι δυο εξαρτημένες μεταβλητές κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, φανερώνοντας μια ισορροπία ανάμεσα στην ικανότητα εξερεύνησης νέων δυνατοτήτων για μάθηση και αλλαγή και στην ικανότητα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των υπαρχόντων επιτευγμάτων. Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις στη μέση τιμή των εξαρτημένων μεταβλητών σε σχέση με τις κατηγοριοποιήσεις των ανεξάρτητων μεταβλητών, παρά μόνο για τη μεταβλητή «εξερεύνηση» σε σχέση με την προηγούμενη υπηρεσία σε στελεχική θέση (p-value: 0,032). Επίσης, βρέθηκε μια μέτρια θετική, αλλά στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην «εκμετάλλευση» και την «εξερεύνηση»(r= 0,348 p-value<0,05), επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι θεωρούνται δυο συμπληρωματικές ικανότητες για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013945 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικές καινοτομίες -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Επίδραση των τεχνολογικών καινοτομιών στην -- Ελλάδα; Νηπιαγωγοί -- Στάσεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; Ηγεσία; Εκπαίδευση; Νηπιαγωγείο; Καινοτομία; Leadership; Education; Kindergarten; Innovation