Επαγγελματική εξουθένωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Κυριακίδης, Γαβριήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη του φαινομένου της επαγγελματικής εξουθένωσης στους εργαζόμενους σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση της ύπαρξης του συνδρόμου της εξουθένωσης στους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και ο βαθμός επηρεασμού τους. Η παρούσα εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο θεωρητικό, στο οποίο επιχειρείται η εννοιολογική προσέγγιση του φαινομένου της εξουθένωσης και των χαρακτηριστικών που την συνθέτουν και στο πρακτικό μέρος, που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας, όπου μέσω ποσοτικής έρευνας, με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου κλειστού τύπου, απευθυνόμενο σε ένα δείγμα 120 εργαζομένων σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτυπώνονται τα αποτελέσματα της έρευνας. Το ερωτηματολόγιο πραγματεύεται τους κύριους από τους παράγοντες που προκαλούν το σύνδρομο, ενώ ερευνά και κάποιους από τους λόγους που αποτελούν τα χαρακτηριστικά της επαγγελματικής εξουθένωσης. Η έρευνα που ακολούθησε φανέρωσε ότι οι υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μετρίως έως λίγο ικανοποιημένοι, με φανερά τα σημάδια της εξουθένωσης. Ακολουθεί η καταγραφή των συμπερασμάτων, όπου αναδεικνύεται η πρώιμη ανάγκη αναγνώρισης του συνδρόμου, και πρόληψης των συμπτωμάτων που το προκαλούν, προκειμένου αυτό να μη επιφέρει συνέπειες στο επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών των Φορέων προς τους πολίτες. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με την καταγραφή των προτάσεων για αντιμετώπιση του φαινομένου.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Επαγγελματική εξουθένωση; Εργασιακή ικανοποίηση; Επαγγελματική εξουθένωση; Εργασιακή ικανοποίηση; Συναισθηματική εξάντληση; Αποπροσωποποίηση; Αυτοπραγμάτωση